تپه گودین

تپه گودین

    درباره تپه گودین

    تپه‌های باستانی گودین که بیش‌تر به «گودین تپه» شهرت دارند، از جمله مهم‌ترین مکان‌های گردشگری و سایت‌های باستان شناختی پیشاتاریخی هستند که در نزدیکی شهر گودین در شهرستان کنگاور واقع شده‌اند.

    این تپه تاریخی برای نخستین‌ بار در دهه هفتاد قرن بیستم میلادی، یعنی بیش از هفتاد سال پیش کشف و توسط کاوشگران کانادایی بررسی و مطالعه شده است.

    نخستین ارزش این مکان به تمرکز تجاری آن برمی‌گردد که در استخراج، استفاده و تجارت سنگ لاجورد، در دوران باستان مانند یک مرکز تجاری بزرگ عمل کرده، دورترین نقاط بدخشان در افغانستان را از راه میان رودان به آسیای غربی و اروپا متصل می‌کرده است.

    با توجه به نوع سنگ‌ها، جنس مکشوفات و لایه‌های زمین شناختی، پیشینه این مکان دست کم به پنج هزار سال پیش از میلاد مسیح برمی‌گردد.

    این ویژ‌گی در کنار دیگر مکشوفات در گودین تپه از چنان ارزش و اعتباری از نظر باستان شناختی و تاریخی برخوردار هستند که در ادبیات این رشته‌ها نامی بسیار معروف دارند، تا آنجا که یک دوره از دوره‌های زمین شناسی باستان شناختی را به نام «عصر گودین» نامگذاری کرده‌اند.

    در اکتشافات بعدی در گودین تپه در اواخر دهه چهل شمسی، آثار بنایی عظیم و باستانی کشف شده که امروزه می‌دانیم مربوط به قلعه‌ای اشرافی در عصر مادها است؛ قلعه‌ای بزرگ و پراهمیت، با نقشه و معماری پیچیده‌ای که بعدها الگوی ساخت قصر کورش هخامنشی در پاسارگارد شده است.

    در پیرامون قلعه مادی در گودین؛ برج‌ها، دیوارهای کنگره دار (محل تیراندازی) و در فضای داخلی بنا، اتاق‌های بزرگ، سالن‌ها، تختگاه، ستون‌ها و آتشدان و… قرار داشته‌اند.

    در سالن بزرگ آن که صحن تختگاه و کرسی شاهنشاه است، علاوه بر آتشدان و ستون‌های رفیع، نیمکت‌هایی در دور تا دور و در دل دیوارها ساخته بوده‌اند که نشان دهنده کاربرد سالن برای اجتماعات و محل ملاقات یا «بار» دادن شاهانه بوده است.

    در جانب شرقی قلعه نیز انبارها، آشپزخانه‌ها و گویی اتاق‌هایی برای خدمات قلعه و اصطبل و… نیز وجود دارند و جذاب‌ترین قسمت در این بخش، وجود آب انبارها و سیستم‌های بسیار پیشرفته در زمینه مخزن و آبرسانی است که به‌ نسبت پیشرفت تکنولوژی و علم مهندسی در آن زمان حیرت انگیز است.

    مشاهده بیشتر

    تپه گودین کجاست؟

    تپه گودین در شهرستان کنگاور و در مسیر کنگاور به تویسرکان، در یک کیلومتری روستای گودین واقع شده است بنابراین راه‌های دسترسی به آن آسان بوده، فاصله و زمان مورد نیاز برای رفتن به گودین‌تپه از نقاط و مسیرهای مختلف به شرح زیر هستند:

    • فاصله شهر تویسرکان تا گودین‌تپه چهل کیلومتر و نیم ساعت است.
    • فاصله شهر کنگاور تا گودین‌تپه حدود پانزده کیلومتر و پانزده دقیقه است.
    • فاصله شهر کرمانشاه تا گودین‌تپه صد کیلومتر و کم‌تر از یک ساعت ‌و نیم است.

    مکان های مهم نزدیک به تپه گودین

    با توجه به اهمیت تاریخی – باستانی و پیشینه‌ای که شهرستان کنگاور به صورت عام و منطقه گودین به شکل خاص دارد، به راحتی قابل حدس است که تعداد زیادی از مکان‌ها و جاذبه‌های گردشگری تاریخی و غیر تاریخی در شهرستان کنگاور و در اطراف گودین‌تپه قرار داشته باشند؛ برخی از این جاذبه‌های گردشگری که نزدیک به گودین‌تپه هستند عبارتند از:

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به تپه گودین

    برای رفتن از شهر کنگاور به گودین تپه باید در مسیر کنگاور – تویسرکان، در سه راهی گودین به سمت چپ تغییر مسیر داده، به سمت روستای گودین و گودین‌تپه ادامه داد.

    گودین تپه یکی از مهم‌ترین اهداف گردشگری در زمینه تاریخی و گردشگری تخصصی در رشته باستان شناسی است و نام خود را بر دوره‌ای تاریخی، موسوم به «عصر گودین» نهاده است؛ بنابراین همیشه محل رجوع تیمی از کاوشگران بوده و هست.

    البته وجود این تپه در اقلیمی خوش‌ آب ‌و هوا و منطقه‌ای بسیار زیبا باعث می‌شود که گردشگران مجذوب طبیعت و جاذبه‌های تفریحی منطقه نیز باشند.

    اقامتگاه های کنگاور

    گالری تصاویر تپه گودین

    تپه گودین روی نقشه

    ×