شهرستان روانسر

شهرستان روانسر

    درباره شهرستان روانسر

    شهرستان روانسر که به دروازه اورامانات معروف است در شمال غربی کرمانشاه و در جنوب شهرستان پاوه واقع شده، از سمت شرق نیز با شهرستان جوانرود همسایه است.

    شهرستان روانسر دارای دو بخش مرکزی و بخش شاهو بوده، که شهر روانسر بخش مرکزی آن است. شهر روانسر در منطقه‌ای کوهستانی و در دامنه کوه «یله‌ ور» یا «شاهو» قرار گرفته است؛ دیگر کوهستان‌های این منطقه؛ ماه‌ زرد، انجیره، طاقه‌ چه‌ رمی و شور هستند که از دامنه آن‌ها چشمه‌ها و سرچشمه‌های فراوان جاری است.

    ریشه نام شهرستان روانسر

    ریشه نام شهر «روانسر» خیلی روشن نیست؛ برخی آن را ترکیبی از اجزای «سر» و «روان» می‌دانند که با جابجایی صفت و موصوف، معنای سرچشمه‌ و روان بودگی آب‌ها و رودخانه‌ها را می‌دهد.

    برخی نیز شهر روانسر را شکل امروزینی از یک شهر باستانی می‌دانند که نام «نیکور» داشته است؛ به هر روی با توجه به این که نام‌های خاص معمولاً ریشه و دلالت معنایی در زبان بومی دارند، بنابراین به احتمال زیاد، لفظ «روان» تلفظ امروزین نامی خاص بوده که شاید ربطی به روان بودن آب‌ها نداشته باشد، به عبارتی شاید لفظ «روان» یک نام مکان یا یک اسم خاص بوده که با «سر» ترکیب شده و به معنای بالادست آن مکان خاص (رووان) بوده باشد.

    در دوره پهلوی نیز تمام یا بخشی از شهرستان به نام «گرمه‌ خانی» موسوم بوده که بعدتر نامش به «شاهو» تغییر می‌کند.

    قدمت شهرستان روانسر

    پیشینه شهر روانسر به عنوان شهر یا مرکزی برای زندگی جمعی انسان‌ها به روزگاران باستان بازمی‌گردد، برای نمونه از گوردخمه «تاق‌ فرهاد» دیرینه‌گی این شهرهویداست؛ گوردخمه‌ای که در زبان محلی با نام «کوشک فرهاد» شناخته می‌شود.

    نخستین باستان‌ شناسی که این گوردخمه را کاوش کرده ارنست هرتسفلد (Ernst Herzfeld، ۱۸۷۹-۱۹۴۸) ایران – باستان‌ شناس آلمانی است؛ در این کاوش کشفیاتی مربوط به دوره ساسانیان یافت شد.

    به واسطه انتساب نام «نیکور» به شهر روانسر، پیشینه این شهر به دوره اشکانی هم می‌رسد؛ گویا شهر روانسر در دوره اشکانی یکی از مراکز تمدن و شهری شکوفا و پررونق بوده است.

    در هرحال قدیمی‌ترین نشانه و اثر روانسر که قدمت شهر را به چندین هزار سال پیش می‌برد، تپه باستانی موسایی است، این تپه که نام آن به دلیل وجود قبرستان کلیمیان در آن، موسایی خوانده می‌شود، نخستین‌ بار به دست باستان‌ شناسان آمریکایی و کانادایی کشف و کاوش شد.

    در این کاوش‌ها آثار تمدنی پنج هزار ساله یافت شد؛ همچنین در غار معروف و جهانی قوری‌ قلعه؛ سکه‌ها، کوزه‌ها و ظرف‌های غذاخوری مربوط به دوران یزدگرد سوم کشف شده است.

    باید افزود که در غارها و حفره‌های طبیعی در جای‌ جای روانسر، آثار، ابزار و وسایلی نیز به دست آمده که مربوط به دوران پارینه‌ سنگی بوده است و این نشان می‌دهد که منطقه روانسر افزون بر عصر امپراطوری‌ها، در دوران پیشا تمدنی و پیشا تاریخی نیز، مأمن و مسکن گروه‌های کوچک انسانی بوده است؛ گروه‌هایی ساکن یا مهاجر که در این ناحیه در کار شکار یا گردآوری غذا بوده‌اند.

    جاذبه‌های گردشگری شهرستان روانسر

    فراوانی چشمه‌ها و رودخانه‌ها، شهرستان روانسر را تبدیل به شهر رودخانه‌ها کرده‌ است؛ از مهم‌ترین و پرآب‌ترین چشمه‌های روانسر می‌توان به چشمه سراب «گنه‌ خانی» اشاره کرد که از سرچشمه‌های اصلی آب این شهرستان است.

    شهرستان روانسر در زمینه گردشگری و فراوانی مکان‌ها و جاذبه‌های تاریخی، مذهبی، طبیعی و تفریحی، از شهرستان‌های پربازدید استان کرمانشاه است، به ویژه در بخش‌های تاریخی و طبیعی، از زیباترین و غنی‌ترین شهرستان‌های استان به حساب می‌آید؛ چنان که به دلیل زیبایی‌ها و طبیعت بی‌نظیر آن، نام دروازه بهشت را به خود گرفته است.

    از جمله جاذبه‌های شهرستان روانسر می‌توان به «سراب جاوری، گوردخمه تاق‌ فرهاد، سراب روانسر، تپه‌ موسایی، ارتفاعات کوهستانی شاهو، غار کاوات و غار قوری‌ قلعه» اشاره کرد.

    غار قوری قلعه، بزرگترین غار آبی آسیا و یکی از زیبایی‌های طبیعی نادر در دنیا است، این غار هفتمین اثر ثبت‌ شده طبیعی در ایران و دارای مسیری طولانی با قسمت‌های مختلف است که هر کدام جذابیت طبیعی ویژه خود را دارند.

    از دیگر جاذبه‌های شهرستان روانسر باید از روستای کوچگینه (سنگستان)، روستای بابا حیران، غار کولیان، تپه‌ کانی و نیز گورستان اسلامی نام برد که گورستانی مربوط به عصر صفوی و قاجاریه است.

    از جاذبه‌های طبیعی شهرستان روانسر، سراب روانسر است، مجموعه‌ای اکولوژیکی و بسیار زیبا که هرساله و در فصل‌های مختلف میزبان گروه‌های متفاوتی از گردشگران است.

    بسیاری از سفرهای تفریحی، ورزشی و هنری به شهرستان روانسر به هدف بازدید از این سراب و اتراق در کناره‌های زیبای آن انجام می‌شود. از جاذبه‌های مذهبی روانسر باید به بارگاه «ویس قرنی» اشاره کرد که به سبک و طرز معماری سلجوقی، بر كوه «بیشه» در میان راه روانسر به کرمانشاه ساخته شده است.

    «باباحیران، شیخ‌ سرا و شیخ‌ رسول دولت‌ آبادی» از دیگر بقعه‌ها و زیارت‌گاه‌های مذهبی شهرستان روانسر هستند.

    فرهنگ، سنت، مذهب و پوشش مردم روانسر

    جلوه‌های فرهنگ و سنت در شهرستان روانسر رنگارنگ و از گوناگونی و اصالت زیادی برخوردار است. این گوناگونی فرهنگی در شهر روانسر همانند دیگر مناطق استان کرمانشاه، به پیشینه زندگی عشایری و روستایی مردم بازمی‌گردد.

    زبان مردم این خطه، زبان کردی با گویش جافی است؛ در قسمت‌های مختلف شهرستان روانسر، مردم دارای زیرگویش‌هایی هستند که مهم‌ترین این لهجه‌ها یا زیرگویش‌ها، جافی اردلانی است،داین گویش بینابین جافی و کردی هورامی است.

    مذهب بیشتر مردم روانسر سنی شافعی است و اندکی از مردم، که ساکنان روستاهای نزدیکتر به شهر کرمانشاه هستند، مذهب تشیع دارند. تعداد بسیار زیاد مساجد در شهرستان روانسر نشانه‌ای از شدت باورهای مذهبی در میان مردم این منطقه است.

    سبک پوشش در شهرستان روانسر نیز مانند هر شهرستان کردنشین دیگر، منحصر به فرهنگ و سلیقه زیبایی‌ شناختی ویژه ساکنان منطقه است؛ از پوشاک‌ سنتی مردان روانسر چووخه (پیراهن)، رانه‌ک (شلوار)، کلاش (گیوه) و از لباس‌های زنانه سوخمه (جلیقه)، کوا (قبا) و… را می‌توان نام برد؛ هر کدام از این تن‌پوش‌ها دارای طرح‌ها و رنگ‌های متنوعی است که همگی از نقش‌ها و رنگ‌های طبیعت و از سلیقه بومی مردم محلی الگو برداری شده‌اند.

    از دیگر نشانه‌ها و نمادهای فرهنگی شهرستان روانسر باید به معماری سنتی و قدیمی آن اشاره نمود که نوعی معماری ساده و زیبا، با سازه‌های دو طبقه، همراه با ایوان و ایوانک است.

    سقف، درها و پنجره‌ها و ستون‌های ایوان خانه‌ها از چوب است؛ مصالح ساختمانی در این شهر شامل لاشه‌ سنگ، گل و گچ است. این سبک از معماری و سازه‌هایی این چنینی زندگی اجتماعی همساز و هماهنگ با طبیعت را، در قرن‌ها‌ قرن پایدار ساخته است.

    شهرستان روانسر در اعیاد و آیین‌های مذهبی و ملی و در مناسک و مراسم‌هایی چون عزاداری، عروسی و جشن‌های بومی، دارای سبک و سیاق مخصوص به خود است.

    مردم این شهر در بازی‌های سنتی و محلی جایگاه و مقام نادری دارند، تا جایی که در کتاب «فرهنگ بازی‌های بومی – ‌محلی روانسر»، بیش از ۹۰ نوع بازی را برشمرده‌اند که همگی خاص آن منطقه هستند.

    شهرستان روانسر دارای مشاهیر فرهنگی بزرگی است که سعی در ثبت و ماندگاری فرهنگ این خطه دارند؛ نام‌هایی از این بزرگان فرهنگی عبارتند از: سید طاهر هاشمی (شاعر و ادیب)،  سید حبیب‌ الله‌ نعلینی (شاعر و ترانه‌ سرا) و میرزا فهیم زالوابی که شاعر و رزم‌نامه‌ سرای روشن‌ دلی بوده و حماسه‌های مکتوب ملی و محلی بسیاری از او به یادگار مانده است.

    زیستگاه شهرستان روانسر

    طبیعت شهرستان روانسر نمونه‌ای نادر و بی‌نظیر از گرد آمدن انواع زیبایی‌ها و جلوه‌های اقلیمی است؛ به دلیل همجواری با طبیعت اورامان، روانسر را دروازه اورامانات نام نهاده‌اند، بی‌گمان دروازه‌ای است که گردشگران را از بهشتی به بهشت دیگر رهنمون می‌کند.

    غارها، چشمه‌ها، رودها، کوهساران، جنگل‌های طبیعی و دشت‌های سبزه‌ پوش، همگی در یک مجموعه گرد آمده‌اند تا موزه‌ای از طبیعت و حیات وحش را در مقابل چشم گردشگر به نمایش بگذارند.

    هوای دلپذیر بهارانه، دره‌های سرسبز، قله‌های برف‌ پوش و گستردگی سرزمین روانسر اقلیمی چهار فصل پدید آورده، که در تمام ایام سال مهیای پذیرایی و میزبانی از گردشگران و مسافران است.

    شهرستان روانسر در کوه‌پایه‌ها و دامنه‌های کوهستانی خود، تراکم و غنای بالایی از درختان پسته‌ کوهی، انجیر کوهی، زالزالک، بادام‌ کوهی، امرود (گلابی)، توت، بلوط و دیگر محصولات را داراست.

    سراب‌های روانسر که زبانزد گردشگران است از جمله مکان‌های مناسب با محیط دلپذیر برای تفریح مسافرین است و هر یک در کناره‌های خود از امکانات رفاهی و بهداشتی و قابلیت‌های تفریحی چون قایق‌ سواری و ماهی‌ گیری و… برخوردار هستند.

    مشاهده بیشتر

    مکان های دیدنی شهرستان روانسر

    غذاخوری‌های روانسر

    رستوران های کرمانشاه
    تهیه غذاهای کرمانشاه
    فست فودهای کرمانشاه
    کبابی های کرمانشاه

    آداب و رسوم مردم شهرستان روانسر

    اگر فرهنگ یک جامعه انسانی را مجموعه‌ای از سازه‌ها، اندیشه‌ها، اسطوره‌ها و ادب بومی و محلی آن بدانیم، بدون شک آیین‌ها و آداب‌ و رسوم آن جامعه بخش بزرگی از فرهنگ آن جامعه را می‌سازد؛ آداب ‌و رسوم مردم روانسر در بخش‌های مختلف آن، از مراسم‌ها و طرز پوشش تا فرهنگ تغذیه و بازی‌ها و ترانه‌های محلی آن، از غنا و اصالتی مثال‌ زدنی برخوردار است.

    در مراسم و اعیاد مذهبی و باورهای اساطیری، مردم روانسر دارای سبک و سیاق منحصر به‌ فردی هستند؛ مردم روانسر برای اماکن مقدس و رویدادهای دینی مانند عید قربان و فطر، احترام زیادی قائل هستند تا جایی که بسیاری از اشعار محلی را برای بزرگان دینی سروده، در جشن‌ها و سوگواری‌های مذهبی با آواز دسته‌ جمعی اجرا می‌کنند.

    از آیین‌ها و مناسک بومی باید به جشن زه‌ماوه‌ن (عروسی)، مراسم ناونیان (نام‌گذاری) و ئاگرشایی (آتش شادمانی) که در نوروز اجرا می‌شود اشاره کرد.

    خوراکی‌های محلی در روانسر شامل نوعی نان محلی ساجی، نان کلانه، کلوچه‌های محلی و انواع آش‌ها مانند آش رشته، آش دوغ و آش کشک است.

    موسیقی شهرستان روانسر مقامی بوده، مهم‌ترین ساز آن‌ها شمشال است که از سازهای بادی است و ساختاری چون فلوت دارد.

    هه‌لپه‌رکۀ (رقص)، گرزان (چوب‌ بازی)، توپ‌ قار (نوعی چوگان) و جوراب‌ بازی از جمله تفریحات و بازی‌های روانسر است که بیش‌تر در عروسی‌ها و جشن‌ها اجرا می‌شود.

    مراکز درمانی شهرستان روانسر

    مراکز درمانی شهرستان های کرمانشاه

    صنایع دستی و سوغات شهرستان روانسر

    صنایع دستی و بومی شهرستان روانسر شامل بسیاری از دست‌ سازها و دست‌ بافت‌های مردان و زنان روانسری است که در بخش‌های پوشاک و زیرانداز و دیگر وسایل زندگی تولید می‌شوند و به فروش می‌رسند.

    در بخش پوشاک باید به بافت و دوخت انواع سه‌ روین (سربند)، شلوارهای کردی مردانه و زنانه، انواع گیوه و پیراهن مردانه ( چووخه‌ورانه‌ک) و نیز به انواع شال‌های رنگی اشاره نمود.

    گیوه‌ بافی، گیوه‌ کشی و گیوه‌ چنی از نمونه‌های باکیفیت پاپوش در روانسر است و گیوه‌های زیر پارچه‌ای آن بسیار مرغوب و معروف است؛ گلیم‌ بافی با نقش‌ها و سبک سنتی بومی منطقه روانسر است.

    یکی دیگر از صنایع دستی روانسر در شهر کرمانشاه، محصولات خراطی شده چوبی است که شامل سازه‌هایی مختلف چوبی با نقش‌های زیباست.

    از سوغاتی‌های شهرستان روانسر در بخش خوراکی می‌توان به آش‌های؛ پاغازه، شلغم، دوغ، هلوژه‌ناو، انار و آش تورشاو (ترش‌آب) اشاره کرد.

    غذاهای ماشاو، قیسی‌رون، پتله، خورش کنگر، خورش ریواس و خورش قسقوان نیز از خوارک‌های دلپذیر این شهرستان است.

    نان‌ها و کلوچه‌های محلی مانند نان ساجی و نان کلانه و کلوچه محلی برساق از دیگر سوغاتی‌های خوراکی شهرستان روانسر است.

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به شهرستان روانسر

    به گردشگران پیشنهاد می‌کنیم‌ اگر قصد سفر به شهرستان روانسر را دارند دیدار از گوردخمه (کوشک) روانسر را در برنامه سفر خود بگنجانند.

    این مکان تاریخی – طبیعی در جوار خانه‌های مسکونی و در نزدیکی شهر واقع شده، موقعیت گوردخمه، در جی.پی.اس سامانه به روشنی مشخص شده است که این امر، دسترسی به گوردخمه را از هر نقطه روانسر، آسان کرده است.

    همچنین کنار کوشک روانسر، پارکینگ مناسبی برای پارک خودروهای گردشگران وجود دارد؛ یکی از جاذبه‌های طبیعی روانسر که دیدن آن را به مسافران پیشنهاد می‌کنیم، سراب روانسر است.

    محیط اطراف این سراب برای گردش‌ و اتراق موقت مسافران مناسب است؛ اطراف این سراب دارای امکانات رفاهی همانند؛ پارکینگ، سرویس بهداشتی، سوپر مارکت و رستوران است؛ سراب روانسر یک غرفه دائمی برای صنایع‌ دستی و سوغاتی دارد که بازدید از آن به گردشگران توصیه می‌شود.

    همچنین تپه‌های سه‌ گانه موسایی که شامل دو تپه کوچک و یک تپه بزرگ است، تپه‌های کوچک آن قسمتی از زمین‌های زراعی منطقه هستند که زیر کشت می‌روند و در فصل بهار وسعتی از سبزی را به نمایش می‌گذارند از دیگر سوی بازدید از تپه بزرگ‌تر، برای گردشگران باستانی غنیمت بوده، چرا که این تپه‌ها خاستگاه‌ها و ریشه یکی از تمدن‌های بزرگ امروز است.

    اقامتگاه های روانسر

    در سفر به روانسر کجا اقامت کنیم؟

    گالری تصاویر شهرستان روانسر

    شهرستان روانسر روی نقشه

    دیدگاه کاربران

    2 دیدگاه

    1. افشین گفت:

      مهمانان عزیز و کسانی که قصد مسافرت به هرجای ایران رو دارند خواهشاً به محیط زیست آسیب نزنید اون شهر میزبان رو تبدیل به زباله دانی نکنید هرکاری که شما انجام میدید نشان بر فرهنگ و ادب خانوادگی شماست توی ترافیک لجبازی و عجله نکنید الکی بوق نزنید درخت قطع نکنید اشغال پرت نکنید توی سرویس بهداشتی ها نظافت رو رعایت کنید از سطل اشغال برای.پرت کردن استفاده کنید اونو همینطوری گوشه دستشویی جا نگذارید

    ×