روستای خانقاه

روستای خانقاه

    درباره روستای خانقاه

    روستای خانقاه (خانه‌ گاه)، در میانه و میاندشت کوهساران دالانی و آتشگاه، مانند مینیاتوری در قاب طبیعت نشسته، چنان که از نامش برمی‌آید زیست جای اهل کرامات و برآمدگاه تاریخی دراویش و صوفیان بوده‌ است.

    تاريخ پيدايش روستاي خانقاه را که در محدوده شهرستان پاوه قرار دارد، به دوره يزدگرد سوم ساساني نسبت می‌‏دهند. از سوی دیگر بنايی قديمی به نام حوضخانه در داخل اين روستا هست که نشانه افزونی بر قدمت تاريخی روستای خانقاه است.

    مردم روستای خانقاه به زبان کردی و با لهجه هورامي سخن می‏‌گويند؛ از ویژگی‌های دیگر روستا می‌توان به وجود دالان‌های متعدد اشاره نمود که در سطح اورامانات تقریباً یکتاست، به‌ نحوی که امروزه نیز می‌توان تعدادی از آن‌ها را به همان صورت اصیل مشاهده نمود.

    معماری بخش دیگر روستا به سان مناطق شهرنشینی ساخته شده‌ است؛ روستای خانقاه به دلیل برخورداری از آب و هوای معتدل، معماری پلکانی، خانه‌های سنتی، مناظر و چشم‏ اندازهای کم‏ نظیر، پتانسیل‌‏های گردشگری قابل توجهی دارد؛ به همین دلیل در فصول بهار و تابستان گردشگران زیادی به این روستا سفر می‏‌کنند.

    مشاهده بیشتر

    آداب و رسوم در روستای خانقاه

    اهالی روستای خانقاه از کردهای اورمانات، با گویش هورامی هستند و از نظر آیین‌ها، مناسک و رسم و رسومات فرهنگی، یکی از اصیل‌ترین و سنتی‌ترین سبک‌های زندگی را دارند.

    این مردمان خونگرم و مهمان‌ نواز اکثریت سنی‌ مذهب بوده و اقلیتی نیز پیرو آیین یارسانی هستند؛ از اصیل‌ترین آداب محلی و رسم‌های بومی این روستا که همچنان پاس داشته می‌شود می‌توان به موارد جشن نوروز، شب چله، اعیاد دینی، بازی‌های محلی، مولودی ‌خوانی، موسیقی و… اشاره نمود.

    همچنین به دلیل وابسته بودن معیشت مردم به کشاورزی و دامداری، باید به آیین‌های باستانی و یارگری مانند همیاری در برداشت محصول، یاری گری در آبرسانی و باغداری اشاره کرد که مردم همگی به ترتیب به کمک همدیگر می‌روند.

    در مراسم‌ها و مجالس عروسی و سوگواری نیز، تمام کارها به صورت گروهی انجام می‌شود و بخشی از جامعه روستایی یکی از قدیمی‌ترین سنت‌هایی است که هنوز در روستای خانقاه بر جای مانده است.

    صنایع دستی و سوغات روستای خانقاه 

    صنایع دستی در روستای خانقاه مانند دیگر روستاها و مناطق استان کرمانشاه دارای تنوع و تعدد بالایی بوده، فرهنگ و آداب مردمی خود را در طراحی و سبک صنایع دستی خود دخیل داده‌اند؛ چنانچه این صنایع دستی مانند انواع گیوه‌ها، نمد مالی، گلیم‌ بافی، موج‌ بافی، جاجيم‌ بافی و… در این روستا از رنگ و نقش و طرح مخصوص به خود برخوردار هستند.

    از سوغاتی‌های محلی روستای خانقاه باید علاوه بر محصولات لبنی سالم و ارگانیک مانند شیر، کره، ماست، کشک، روغن حیوانی و… به انواع لباس‌های مردانه و زنانه کردی، انواع کلوچه‌ها و نان‌های سنتی و انواع غذاهای بومی نیز اشاره نمود.

    به خصوص میوه‌ جات و محصولات باغی این روستا و دیگر روستاهای اطراف از کیفیت بالایی دارا بوده، گلابی، گردو، بادام، انار، تمشک و… بخشی از این سوغاتی‌های خوراکی هستند.

    مکان های دیدنی نزدیک به روستای خانقاه

    روستای خانقاه در اورامانات قرار دارد بنابراین منطقه اطراف آن از نظر جاذبه‌های گردشگری بسیار غنی بوده، مکان‌های دیدنی تاریخی، مذهبی، طبیعی و تفریحی زیادی در این قسمت از استان کرمانشاه وجود دارند. برخی از این جاذبه‌ها و مکان‌های گردشگری عبارت هستند از:

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به خانقاه

    آب و هوای خانقاه در بهار و تابستان ملايم و مطبوع بوده و در زمستان‌‏ها سرد است؛ به همین دلیل در فصول بهار و تابستان گردشگران زیادی به این روستا سفر می‌‏کنند.

    مهم‌‏ترین ویژگی خانه‏‌های قدیمی روستای خانقاه هماهنگی آن‏‌ها با محیط اطراف است، که این ویژگی انگیزه زیادی در معماران و هنرمندان و عکاسان، برای سفر به این روستا پدید آورده‌ است.

    همچنین سامانه کرمانشاه‌ گشت به گردشگران پیشنهاد می‌کند، در حین سفر به خانقاه، از صنایع دستی، سوغاتی‌ها و پوشاک محلی و سنتی این مردمان اصیل بازدید نمایند و به عنوان یادگاری سفر تهیه کرده به شهرهای خود ببرند.

    از دیگر زیبایی‌ها و جاذبه‌های فرهنگی این روستا، عجین شدن روح اهالی آن، با موسیقی بومی مانند دف‌ نوازی، دوزه‌ له‌ نوازی (نوعی فلوت) و خواندن آوازهای محلی چون هوره و گورانی است.

    در سفر به روستای خانقاه کجا اقامت کنیم؟

    گالری تصاویر روستای خانقاه

    روستای خانقاه روی نقشه

    ×