شهرستان پاوه

شهرستان پاوه

    درباره پاوه

    لاله زاری‌ ست پر از سنبل و ریحان پاوه   یا که چشم افکنی از روضه رضوان پاوه

    پاوه (پاوه‌ رجا: برپای‌ خاسته یا پاو: سردار سپاه یزدگرد سوم): نگین گردشگری ناحیه اورامانات و استان کرمانشاه است. شهر پاوه در میان منطقه وسیع و متنوعی از حیث اقلیمی، در گستره اورامانات پدید آمده که ‌کوه‌های شاهو و آتشگاه، این منطقه را در میان گرفته‌اند؛ هرچند زیست‌ جهانی که نام اورامانات (هورامانات) را بر خود دارد چنان وسیع است که از یک طرف میان استان‌های کرمانشاه و کردستان، و از سویی میان کردستان ایران و کردستان عراق اشتراک سرزمینی و زیست‌ بومی دارد.

    اقلیم شهر پاوه

    ناحیه اورامانات، به‌ ویژه بخشی از آن که، سهم استان کرمانشاه ‌است، جاذبه‌های فراوانی در صنعت گردشگری دارد که می‌تواند در جایگاه نخست گردشگری استان کرمانشاه قرار بگیرد.

    بخش اورامانات استان کرمانشاه، با مرکزیت شهر پاوه، مثل دیگر مناطق خواهرخوانده‌اش در استان کردستان و در کشور عراق، لبریز و پراپر از انواع رنگ‌ارنگ جاذبه‌ها و چشم‌اندازهای تاریخی، طبیعی، مذهبی، تفریحی ا‌ست؛ این مکان‌های گردشگری، با نظر به آب و هوای سرد و مرطوب این اقلیم که گاهی، اندکی هم تمایل به اعتدال بهاری دارد، گردشگران ایران‌ وطنی و «انیرانی» را در تمام فصل‌های سال به آغوش دشت و دامن و مرغزاران‌اش فرامی‌خواند.

    جاذبه‌های گردشگری شهر پاوه

    باری اگر به احترام قدسی مکان‌های مقدسه، شرح میزبانی و مهمان‌ نوازی اورامانات پاوه را از مساجد، تکیه، خانقاه و مقبره‌ها آغازکنیم، از مسجد تاریخی حضرت عبدالله و مسجد باستانی خضر زنده در شهر پاوه آغاز می‌کنیم؛ مسجد خضر که به دیرسالی افزون‌تر از هفت‌ صدسال رسیده، سازه‌ای منحصر به‌ خویش و ساخته‌ شده از مصالح بومی چوب و خشت و خاک است که جدا از شبستان و چله‌ خانه، ایوانی چهار ستونه نیز از چوب گردو دارد؛ این مسجد را معماری قاضی‌ نام که امروزه به قاضی‌ جبريیل مشهور است،‌ ساخته‌است.

    از تکیه‌های شهرستان پاوه، که جدا از کارکردهای معنوی – مذهبی، جذابیت‌های سیاحتی هم دارند، یکی تکیه شیخ‌ نصرالدین‌خالصی و دیگر تکیه‌ – خانقاه نقشبندی‌ست، همانگونه که نامش پیداست، ازآن دراویش نقشبندی است که تا  امروزه‌ روز نیز محل گرد هم‌ آمدن این درویشان و مکانی برای انجام فرایض مخصوص به آن‌هاست.

    به هر روی ازجمله مقبره‌های مقدس پاوه، چند بارگاهی‌ست که مهم‌ترین‌شان مقبره کوسه‌ هجیج، پیرپرچین، سید محمد اصفهانی و مقبره سلطان‌ اسحاق هستند؛ از این قبله‌ گاه‌های زیارتی، مقبره اصفهانی که یادگار روزگاران صفوی و در جاده پاوه به سمت سراب‌ هولی واقع‌ شده و نیز مقبره سلطان‌ اسحاق که سایه سعادت بر سر روستای شیخان کشیده؛ هر دو مقبره از مکان‌های تاریخی و مذهبی‌ست که کشش بسیاری برای گردشگران دارند؛ این جذابیت در کنار محیط خرم و سرسبزی طبیعت پیرامونی، لذت دیدار طبیعت‌ گردان و دلبستگان به تاریخ و تاریخ مذهب را چند چندان می‌کند.

    در ادامه می‌رسیم به غارها و یخچال‌های طبیعی پاوه؛ این پدیده‌های طبیعی که با توجه به سردسیری و برف‌ باری منطقه، شاید در بوم‌ گاه سرزمینی ایران بی‌تا بوده‌ باشند؛ چنان‌ گونه چشم‌ اندازی را آفریده‌اند که حضور گردشگران را در سحر سکوتی عمیق و از سر رضا و رغبت فرو می‌برند؛ از یخچال‌های هماره ‌در هر ‌فصل‌ ماندگار، که بزرگ‌تر و زیباترند، یخچال‌های پیازدول (دره گل پیاز) و میشی‌ْ ئاو (آب‌ میش) هستند که رغمارغم دیدار گردشگران، مکانی بکر برای عکاسان و فیلم‌ سازان و مستندکاران هستند.

    در مورد غارها ناگفته نماند که؛ غار مورگه در جوار مرز ایران – عراق و در دل جنگل‌ها و بیشه‌های مرخیل قرار گرفته، پدیده‌ایست صعب و حماسی که طبیت‌ گردان و ورزشکاران سنگ ‌و ‌صخره‌ نورد را چنان‌ چون سلحشورانی به فتح خویش می‌خواند.

    حکایت حسین‌ کوه‌ کن، حکایت اسطوره‌ای معاصر و امروزین است که به‌ درستی و از سوی خود مردمان اورامانات به نام نامی فرهاد ثانی، فرهاد زمان و کوه‌ کن زبان‌زد شده‌ است؛ این خلف پیر پیکر تراش، پخته‌ مردی با نام حقیقی حسین عثمانی ا‌ست که خانه‌ غارهایی تودرتو و چند واحده و چندین ‌اتاقی در دل کوه نقر کرده که بی‌گمان بی‌نظیر و در مقام قیاس، شانه‌ به‌ شانه هنر معمارانه نیاکان باستانی – ساسانی خود ساییده‌است.

    از مجموعه رنگین‌ کمانی جاذبه‌های گردشگری اورامانات، در بخش گردشگرانه طبیعی- تفریحی، شماری مکان‌ها هست که فراوانی حیرت‌ زایی دارند؛ مثل سراب هولی؛ آبشاران شه‌ لم‌ ئاو (شلماو)، درگ‌ ماله، دشه، ده‌ ری‌ به‌ر و شرکان؛ که نمونه‌ای‌تر میان این‌ها یکی دشه در آغوش کوه آتشگاه است و آبش برساخته قطره‌های روحانی و متبرک است و دیگری آبشار شرکان در دامنه‌های کوه دالانی و نیز در جوار روستاییست که نام روستا شرکان ا‌ست.

    آبشار شرکان، مانند بسیاری از آبشارهای ناحیه اورامانات، در حقیقت مجموعه‌ای از آبشارهای بزرگ، بلند، کوتاه، فصلی و دائمی هستند. از چشمه‌ها، که بسیارشان مادران زاینده این آبشارانند، کانی‌ ئه‌ ورنج (چشمه‌ اورینج)، ویمیر، هانه‌ برالو، هانه‌ ساو، هانه‌ کوان و چشمه بل چشم‌ گیرتر از دیگر مادرانند.

    از اینان دو چشمه‌ بانوی آخری، یعنی هانه‌ کوان و بل اهمیت ویژه‌ای دارند که ناشی از هاله‌ های قدسانه – باستانی این چشمه‌هاست؛ گویی از زبان اهل پژوهش، هانه‌ کوان و بل (که از دامنه‌های کوه آتشگاه خرامیده و در مسیر و جوار هجیج عیان می‌شود)، هر دو نمادهایی برای ایزد – بانوان بابلی هستند و نام «بل» نیز از واج واپسین نام «بابل» بر این چشمه نشسته‌ است.

    جنگل‌ها و درختانی که وصفشان رفت از دامنه‌های شاهو، آتشگاه، کریسان و ریاو که‌و می‌آغازند و تا دشت‌های هموار ناحیه امتداد می‌یابند؛ حاصل این گسترش، پدید آمدن بیشه‌ پارک‌های طبیعی – جنگلیست که بزرگ‌ترین و خیال‌انگیزترینشان منطقه‌های جنگلی کوی‌ مه‌ کال و دالانی هستند

    ییلاق‌های ویمیر، سه‌ ردره و دشت‌گلال در کنار دره‌ گنجه که مسیری سخت اما شایان سختی، به سمت روستای دشه دارد و دره‌ زینه که همجوار روستای دودان است و همچنین دره‌ سیروان که دره مشایعت‌ کننده رود بزرگ سیروان است، این همه و دو سه‌ چهار چندان ناهمواری و عوارض دره‌ای‌ شکل، سیروان را و بی‌شمار جویبار – خواهران بزرگ و کوچک‌اش را از سرچشمه‌های کوهستانی تا سرمنزل‌ها سر دست می‌برند و سیروان را مهم‌ترین رود اورامانات کرده‌اند و در تمام این بستر که خرامگاه سیروان است، هرگاه و هرگوشه چشم بیننده تجلیگاه زیبایی هنرمندانه مکان‌های تاریخی، مذهبی، طبیعی و تفریحی می‌گردد؛ مثل سد داریان که کمربند زرینی‌ست بر کمرگاه سیروان مادر…

    مشاهده بیشتر

    مکان های دیدنی شهرستان پاوه

    غذاخوری‌های پاوه

    رستوران های کرمانشاه
    تهیه غذاهای کرمانشاه
    فست فودهای کرمانشاه
    کبابی های کرمانشاه

    آداب و رسوم مردم پاوه

    شهر پاوه صاحب موزه‌ای موسوم به مردم‌ شناسیست که جشن بی‌کرانی از ساخته‌ها و اشیای فرهنگی و کشفیات تاریخی – باستانی، از پوشاک و البسه محلی تا صنایع دستی و نمادهایی از رسم و رسوم را در دل خود به نمایش می‌گذارد؛ از صنایع دست‌ ساز محلی می‌توان به؛ چوخه‌ ورانه‌ک (لباس کوردی)، کلاش (گیوه)، نه‌و (نمد) و فه‌ ره‌ نجی و چوخا (هردو نوعی کت و پالتو) اشاره کرد.

    پروفسور ولادیمیر مینورسکی (Vladimir Minorsky/ ۱۸۷۷- ۱۹۶۶)، خاورشناس و ایران‌ شناس روس و استاد دانشگاه لندن در مورد فرهنگ و آداب و رسوم مردم پاوه گفته است: «مردم ساکن در شهرها و دیه‌های اورامانات مردمانی عاشق به آیین باستانی و تفکرات عمیق فلسفی و علمی هستند و این خردگرایی را از بزرگانشان به‌ ارث برده‌اند. مدل باغداری ایشان زیبا و الگوی طراحی این‌گونه باغ‌ها به‌راستی منحصر به‌ فرد است».

    مراکز درمانی شهرستان پاوه

    مراکز درمانی شهرستان های کرمانشاه

    صنایع دستی و سوغات پاوه

    مردمان شهرستان پاوه، همچون دیگر شهرستان‌های استان کرمانشاه، به دلایل زیادی از جمله کوهستانی بود و باستانی بودن منطقه، کوهستانی بودن اقلیم، زندگی معیشتی مبتنی بر کشاورزی و دامپروری و نیز ویژگی‌های قومی، نژادی و زبانی، از جمله اصیل‌ترین، بکرترین و سنتی‌ترین مناطق زیستی در تمام ایران است؛ بنابراین مردمان این شهرستان مانند دیگر کردها دارای تنوع و تکثر فراوانی در صنایع دستی بومی و اصیل هستند که بیش‌ترشان به سرپنجه‌ی زیبایی آفرین زنان و دختران این طوایف ساخته می‌شوند.

    صنایع دستی و سوغاتی‌هایی که هر یک نشانی از نقش‌های بومی، رنگ‌های اصیل و شیوه‌های منحصر به این اقلیم زاگرس نشین دارند و این خصیصه‌های سبکی خود، مانند امضایی فرهنگی نقش دست این مردمان را بر خود و در تار و پود خود دارند.

    بخشی از صنایع دستی شهرستان پاوه عبارتند از: گيوه‌های رنگی، گيوه‌های رويه‌ سوزنی، گیوه‌های زيره‌ چرمی، گلیم‌ بافی، موج‌ بافی، جاجيم‌ بافی (با نقش ارغوان)، سازهای موسیقی سنتی، نمد مالی، زيورآلات، اباس‌های محلی مردانه و زنانه، طراحی سنتی پارچه، رنگرزی، فرش‌ بافی، قلاب‌ دوزی، منجوق‌ دوزی، پولک‌ دوزی، چهل‌ تکه‌ دوزی، حکاکی سنگ، تراش سنگ، سنگ‌ دوزی لباس، چيغ‌ بافی، ساخت زيورآلات محلی،گچ‌بری سنتی، بافت سياه‌ چادر، شال‌بافی و… .

    از سوغاتی‌ها نیز علاوه بر صنایع دستی فوق که گاهی گردشگران به عنوان سوغات خریده، به شهر و دیار خود به یادگار می‌برند، می‌توان به این موارد اشاره نمود: انواع غذاهای محلی، انواع میوه‌ها و مرکبات و محصولات زراعی منطقه، انواع نان‌های سنتی، انواع کلوچه‌ها و کیک‌های خانگی خوشمزه، انواع فرآورده‌های لبنی سالم و طبیعی و روغن حیوانی میشی و گاوی، انواع چاشنی‌ها، ترشی‌ها و مرباهای روستایی که به دست هنرمندانه‌ی زنان و دختران پاوه تهیه شده‌اند و مهم‌تر از همه میوه‌ها و محصولات باغی خشک شده که در مقایسه با نمونه‌های مشابه از کیفیت بالیی برخوردار هستند و در استان کرمانشاه مشور شده‌اند.

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به پاوه

    در خطاب به عزیزان گردشگری که برآن‌اند برای نخستین‌ بار به اورامانات پاوه سفر کنند، دورنمای توصیفی سامانه کرمانشاه‌ گشت این است:

    آن هنگام که از (مثلاً) مسیر کرمانشاه – پاوه به حومه پاوه نزدیک می ‌شوید، اولین تصویر از چشم‌اندازی که در نگاه‌‌هتان زنده‌ می‌شود، راه کمربندی شهر است که انگاری کلک سحرانگیز آفریدگاری از آن جاده کرانه‌ای ساخته و تابلوفرش کردی – ایرانی و مینیاتوری هزاران‌ رنگ را قاب‌ گرفته‌است.

    در گوشه و کنج و کنار این بوم سرزمینی و به هر سوی که عزم گشت ‌و گذار و سیاحت و سلوک کنی، به کوهستان و جنگلزار و بیشه زاری، به رود و رودبار و سرابی، به دره‌ ییلاقی مهمان می‌شوی که لبریز دلپسندی سایه‌ ساران و غرق عطر گل‌های سوره‌ هلاله، چنور، بوژانه، سوره‌ بنه و به‌ ره‌ زا هستند.

    جنگل‌هایی که سراسر اورامانات را در سایه قامت بلوطی – اناری و چتر گردو – تمشکی خود پذیرا شده‌اند؛ مثل جنگل مرخیل که مهم‌ترین بارو، عظیم‌ترین دیوار سبزینه‌ پوش مرز ایران – عراق اس و وقار عطرآگین درخت‌ زاران وه‌ن(بنه)..!

    پس از زیارت و متبرک‌شدن در هوای اماکن متبرکه‌ای که وصف‌شان گذشت، سامانه کرمانشاه‌ گشت برای آن‌ دسته از دیدار کنندگانی که دل و جان در گرو فرهنگ و تعلق خاطری به تاریخ وطن – خانه نیاکانی دارند، بازدید از مکان‌ها، قلعه‌ها و موزه‌های تاریخی – فرهنگی – باستانی را در طبق پیشنهاد نهاده، عزیزان را دعوت می‌کند زمانی را خرج گشتن و گذشتن در فضای این آثار کنند.

    از جمله ابنیه‌ها و سازه‌های تاریخی شهرستان پاوه، مجسمه پیرمردوک و قلعه‌های پاسگه و قلادزی؛ و همچنین موزه مردم‌ شناسی شهر پاوه است.

    مردوک، بقایا یا جایگاه تندیسی باستانیست که بر دامنه یکی از فرازین‌ قله‌های شاهو جای دارد و گویی نسب‌ تاریخی‌اش را به اقوام اولیه میان‌ رودان و خدایان بابلی نسبت داده‌اند.

    قلعه پاسگه، در میانه راه پاوه به دشه و قلعه قلادزی که بر یکی از بلندی‌های مشرف به شهر پاوه به‌ قرار آمده، هر دو متعلق به عصر ساسانی و از پاتوق‌های همیشانه پژوهشگران و کارشناسان تاریخ باستان و صاحب‌ نظران میراث‌ شناسی هستند.

    اقامتگاه های پاوه

    در سفر به پاوه کجا اقامت کنیم؟

    گالری تصاویر شهرستان پاوه

    شهرستان پاوه روی نقشه

    ×