روستای حریر

روستای حریر

    درباره روستای حریر

    روستای حریر از جمله روستاهای هدف گردشگری در استان کرمانشاه است که در بخش مرکزی شهر کرند غرب و شهرستان دالاهو واقع شده است؛ این روستا در حومه‌ و نزدیکی شهر کرند غرب (پنج کیلومتر)، مرکز و خاستگاه طایفه بسیار قدیمی و اصیل «کرمی‌»هاست.

    روستای حریر ازسویی می‌تواند در دسته روستاهای پلکانی قرارگیرد و جاذبه طبیعی کم نظیری است و از دیگر سوی، دارای جاذبه‌های مذهبی هم هست، که می‌تواند توجه گردشگران متفاوت را به خود جلب کند؛ از نظر موقعیت جغرافیایی نیز، با دهستان‌های کوزران، حومه و شهرهای کرند غرب و سرپل‌ ذهاب همسایه و محصور شده است.

    ریشۀ نام، فرهنگ و قدمت روستای حریر

    در مورد دلالت نام «حریر» بر این روستا و منطقه پیرامونی آن، گذشته از جنبه استعاری که به معنای مخمل، پرند و پرنیان بوده و به دلیل سرسبزی و طراوت این اقلیم، چنین نامی به آن داده‌اند، روایت دیگری نیز در بین اهالی بومی و داستان‌های عامیانه منطقه هست که لفظ «حریر» یا به کردی «حه‌ ریره» را، به نام زنی نسبت می‌دهند که روزگاری در این منطقه ساکن بوده و از بزرگان و بزرگ‌ زادگان قرون اولیه بعد از ورود اسلام بوده است.

    نشانه‌های چندی در این روستا وجود دارند که پیشینه آن را به عنوان محل سکونت انسانی به دوران بسیار دوری از تاریخ می‌رساند؛ مرکزیت آیین یارسانی در این روستا که از ادیان باستانی ایرانی ریشه گرفته، وجود آثار و ابنیه‌ها و درختان بسیار کهنسال، وجود مقبره‌های ساسانی، زرتشتی و گورهای پیشا اسلامی و نیز آباد بودن دشت‌ها و جلگه کرند غرب، همگی دال بر قدمت طولانی و پیشینه تاریخی‌ – باستانی روستای حریر و دیگر روستاهای اطراف آن است.

    جاذبه‌های گردشگری روستای حریر

    از دیدنی‌ها و جاذبه‌های گردشگری روستای حریر می‌توان به چهار درخت بسیار کهنسال و تنومند، درختان مقدس و نظر کرده، سراب زیبا و پرآب روستا، چشمه ‌(کانی)های مقدس و شفابخش، چشمه‌های آب‌ معدنی گرم، دامنه‌ها و تفرجگاه‌های کوهستانی و باغ‌ها و مزارع سرسبز اشاره نمود.

    خود بافت روستای حریر، که از جمله روستاهای کوه‌پایه‌ای و موسوم به پله‌ کانی است یکی از نقاط جذاب روستای حریر است که در روزهایی از سال مورد بازدید گردشگران، عکاسان، مردم‌ شناسان و دیگر پژوهندگان حوزه‌های انسان‌ شناسی قرار می‌گیرد.

    مقبره و بارگاه امام‌ زاده رضا بیگ نیز در داخل روستا قرار دارد که از جمله جاذبه‌های گردشگری مذهبی در منطقه است. مردم روستای حریر از اصیل‌ترین مردمان کرد هستند که از نظر فرهنگ زبانی با گویش گورانی، از زیرشاخه‌های گویش کلهری تکلم می‌کنند و لفظ «گورانی» بیش‌تر ناظر به خاستگاه ایلی و آیینی این مردم است که البته امروزه، به تسامح به عنوان گویش گورانی از آن نام برده می‌شود.

    از نظر دینی و باورهای مذهبی نیز، دارای مذهب و آیین یاری یا یارسانی (اهل حق) هستند. اقتصاد و معیشت مردم حریر بیشتر از راه کشاورزی و باغداری، و گاهی به صورت محدود از طریق دامپروری تامین شده و سامان می‌گیرد و دلیل این نوع از سبک زندگی و اقتصاد روستا را، بایست در جغرافیا و کیفیت اقلیمی منطقه جست‌ و جو کرد؛ به عبارتی شهر کرند غرب به صورت عام و روستای حریر به شکل خاص دارای آب‌ و هوای معتدل و مایل به سردسیری است.

    نیمه‌ کوهستانی و مشرف به جلگه‌های حاصل‌خیز بوده و یکی از پرآب‌ترین و باران‌زاترین مناطق استان کرمانشاه است. این آب‌ و هوای ویژه، در کنار خاک غنی و شرایط مطلوب، روستای حریر و مناطق هم‌جوار آن را برای کشاورزی و کشت انواع محصولات مهیا نموده، تا جایی که انگور و کشمش کرند غرب از قدیم‌ روزگار تا به امروز زبان‌زد مشتریان و بازاریان بوده و هست. وجود باغ‌ها، مزارع و دشت‌های سرسبز در اطراف روستای حریر، یکی از زیباترین و پرجاذبه‌ترین مسیرهای گردشگری طبیعی را در سامانه کرمانشاه‌ گشت رقم زده است.

    مشاهده بیشتر

    صنایع دستی و سوغات روستای حریر

    در زمینه بازار سوغاتی‌ها و تولید صنایع دستی بومی و سنتی، شهرستان دالاهو، شهر کرند غرب و به‌ ویژه روستای حریر یکی از قطب‌ها و از جمله پر رونق‌ترین و فعال‌ترین مناطق در این حوزه فرهنگی‌ – اقتصادی هستند.

    ساخت انواع چاقو، فلزکاری، ساخت ته‌ موره (تنبور) و سه‌ تار، موج و گلیم‌ بافی، بافت گیوه‌های رنگی و رویه‌ سوزنی و زیره‌ چرمی، زیورسازی، رویه‌ دوزی، سفال‌ گری، رنگ‌ رزی، طراحی سنتی پارچه و دیگر بافته‌ها، خراطی و نازک‌ کاری چوب، مشبک‌ سازی چوبی و… تنها شماری از هنرها و صنایع دستی و بومی این منطقه است که بیش‌تر هم، به سرپنجه خلاق دختران و زنان این سرزمین ساخته و تولید می‌شوند.

    بنابراین افزون بر تمام موارد بالا که می‌توانند به عنوان سوغات از سوی گردشگران و مسافران نوروزی تهیه و خریداری شوند، حریر از سوغاتی‌های معمول و متعارف دیگر نیز‌ برخوردار است؛ از جمله این دسته اخیر باید محصولات لبنی تازه و ارگانیک مانند کشک، شیر، سرشیر، شیریژ (کشک‌ دوغ چکیده)، روغن میشی و گاوی و… برشمرد و مانند دیگر مناطق کردنشین نان‌های محلی، کلوچه‌های سنتی و غذاهای بومی نیز از جمله دیگر محصولات و سوغاتی‌های حریر، شهر کرند غرب و شهرستان دالاهو است.

    مکان های دیدنی نزدیک به روستای حریر

    حریر در نزدیکی شهر کرند غرب و در مسیر جاده راه‌ کربلای امروزی و جاده ابریشم دیروزی واقع شده است؛ بنابراین از نظر هر چهار حوزه گردشگری تاریخی، مذهبی، طبیعی و تفریحی، که در سامانه کرمانشاه‌ گشت تعریف شده‌ است و بر اساس آن‌ها، مسیرهای گردشگری استان کرمانشاه تعیین گشته‌اند.

    روستای حریر در یکی از زیباترین و پرجاذبه‌ترین مسیرهای گردشگری واقع شده است؛ مسیری که از کرمانشاه آغاز شده و با عبور از ماهیدشت، شهرستان اسلام‌ آباد غرب، کرند غرب و حریر، از یک سو به روستاهای بان‌ زرده و بابایادگار رسیده، و از سوی دیگر به پاتاق و شهرستان سرپل‌ ذهاب و شهرستان قصر شیرین منتهی می‌شود.

    برخی از جاذبه‌های گردشگری این مسیر که در نزدیکی حریر واقع شده‌اند به شرح زیر هستند:

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به روستای حریر

    سامانه‌ کرمانشاه‌ گشت به گردشگرانی که قصد بازدید از روستای حریر را دارند پیشنهاد می‌دهد که از تهیه و خرید انواع گیاهان و دمنوش‌های طبیعی غافل نشوند چرا که این منطقه یکی از خاستگاه‌ها و رستنگاه‌های اصلی انواع گل‌ها و گیاهان دارویی است.

    از طرفی یکی از زیباترین جاذبه‌های حریر، سراب این روستا و چشمه‌ها و دشت‌های اطراف سراب است که چشم‌انداز بی‌نظیری به روستا و پیرامون آن داده‌اند.

    مردم‌ حریر بسیار مهمان‌ پذیر و غریبه‌ نواز هستند بنابراین می‌توانید از افراد روستا جهت راهنمایی و گرفتن اطلاعات یاری گرفته، خودروهای خود را در محیط روستا و ورودی آن، در نهایت اطمینان و اعتماد پارک نموده و از فروش‌گاه‌ها و قصابی‌های محلی مواد مورد نیاز و گوشت تازه و میوه‌های مرغوب را تهیه نمایید و افزون بر لذت سفر و حظ خرید، به اقتصاد و معیشت این میزبانان اصیل نیز یاری رسانده باشید.

    به دلیل کوه‌پایه‌ای بودن و شیب حریر توصیه می‌شود کفش مناسب پوشیده، پای پیاده به تفرج در روستا و دامنه‌های اطراف بپردازید.

    اقامتگاه های روستای حریر

    در سفر به روستای حریر کجا اقامت کنیم؟

    گالری تصاویر روستای حریر

    روستای حریر روی نقشه

    دیدگاه کاربران

    2 دیدگاه

    1. پدرام گفت:

      خاستگاه طایفه بسیار قدیمی و اصیل «کرمی‌»هاست.
      اشتباهه
      ۸۵-۹۰درصد نجفیان هستند
      مابقی حریریان محمودی جسری و…

      • کرمانشاه گشت گفت:

        ممنون از توضیحات شما. لطفا اطلاعات دقیق و جامع رو برای پشتیبانی سایت بفرستین تا ویرایش گردد.

    ×