شهرستان سرپل ذهاب

آبشار پیران

    درباره سرپل ذهاب

    شهرستان سرپل‌ ذهاب از جمله شهرستان‌های مرزی ایران در غرب کشور است که از سمت شمال و شرق با شهرستان‌ ثلاث باباجانی و گهواره، از سمت جنوب با شهرستان گیلان‌ غرب و از سمت غرب با شهرستان قصرشیرین و کشور عراق همسایه است.

    شهرستان سرپل‌ ذهاب از نظر اقلیمی در انتهای رشته‌کوه‌های زاگرس غربی واقع شده، دارای آب‌ و هوای نیمه‌ کوهستانی و مایل به گرمسیری است.

    منطقه تاریخی حلوان و شهرستان امروزی سرپل‌ ذهاب، به مرکزیت گردنه پاتاق و شهر کنونی سرپل‌ ذهاب، یکی از ‌مناطق باستانی ایران و یکی از مراکز تمدن تاریخی و زیستگاه دیرپای انسانی، در جهان است.

    ریشه نام شهرستان سرپل ذهاب

    نام «سرپل‌ ذهاب» ترکیبی از اجزای «سرپل» و «ذهاب» است که جزء «سرپل» روشن و به معنای «سر پل» و ناظر به یک‌ جور موقعیت مکانی به معنای ابتدای پل است و از پلی بسیار قدیمی بر رود اروند نشان دارد؛ اما معنای جزء «ذهاب» برخلاف تصور رایج، هیچ ربطی به ریشه عربی واژه «ذهب» به معنای آمد و شد و رفت‌ و‌ آمد، مثلاً در ترکیب ایاب‌ ذهاب ندارد؛ لفظ «ذهاب» مُعرب یا عربی شده لفظ «زه‌ آب» است که در زبان کردی به صورت «زه‌ ئاو» نوشته می‌شود و ترکیبی از دو جزئ «زه» به معنای سرچشمه، تراوش، نشت کردن و روان شدن آب از کناره‌های مثلا یک سد است و لفظ «ئاو» نیز در کردی همان «آب» در فارسی است.

    بنابراین نام «سرپل‌ ذهاب» با املای درست و کردی «سه‌ر‌پۀل‌ زه‌ئاو» به معنای سر پلی است که بر مصب یا سرچشمه رودی قرار گرفته باشد و این رود نیز، همان رودخانه تاریخی الوند یا «ئه‌لوه‌ن» است؛ که معنا و لفظ نام رودخانه «ئه‌لوه‌ن»، «حه‌لوه‌ن» یا همان «الوند» فارسی ما را به لفظ «حلوان» می‌رساند که نام باستانی و تاریخی سرپل‌ ذهاب بوده است.

    پیشینه شهرستان سرپل ذهاب

    بررسی پیشینه شهرستان سرپل‌ ذهاب از دو دیدگاه قابل یادآوری است؛ یک دیدگاه همان بحث تمدنی است که شهر حلوان باستان، مرکزیت سرسلسله آنوبانی‌نی و دیگر سلسله‌های پادشاهی بابلی، عیلامی و… را داشته است و این مرکزیت تمدنی تا دوره ساسانی و اسلامی پاییده است؛ از دیدگاه دیگر شهر حلوان یا سرپل‌ ذهاب یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های تجاری و تاریخی، یعنی جاده باستانی ابریشم را از خود عبور داده، از با اهمیت‌ترین اتراقگاه و مراکز میانی در محور بازرگانی باستانی بوده است و غرب ایران باستان (عراق امروزی) و میان‌ رودان را به شرق ایران باستان (پاسارگارد و تخت‌ جمشید) متصل کرده است.

    از نمادهای بر جای مانده از این پیشینه تاریخی، برای نمونه می‌توان به سنگ‌ نوشته و کتیبه آنوبانی‌نی در داخل شهر امروزین سرپل‌ ذهاب و همچنین گوردخمه دکان داوود و قلعه زیج‌ منیژه در حواشی شهر اشاره نمود.

    فرهنگ، سنت و زبان مردم شهرستان سر پل ذهاب

    مردم منطقه و شهروندان شهرستان سرپل‌ ذهاب از نظر نژادی و زبانی کرد بوده، اما از نظر دینی و مذهبی و نیز از نظر گویش‌ها و زیرگویش‌های زبان کردی، شمار و رنگارنگی زیادی دارند.

    این مردم نژاده و سلحشور که در دوران مختلف تاریخی و در بزنگاه‌های مهمی چون جنگ تحمیلی، از جمله مرزداران و سرزمین‌ پایان دلاور ایرانی بوده‌اند، در وجه تنوع زبانی دارای گویش‌های کلهری، جافی، گورانی (دلالت زبانی)، فئلی و… هستند و در زمینه باورهای مذهبی نیز شامل مردمان شیعه، سنی، یارسانی و کمینه‌ای یهودی و مسیحی بوده یا در دوره‌هایی بوده‌اند.

    به دلیل اقلیم و نوع معیشت مردم سرپل‌ ذهاب در طول تاریخ (کشاورزی و دامپروری)، بافت جمعیتی این شهرستان قبیله‌ محور بوده و در ساختارهای طایفه‌ای و ایلی به سامان رسیده است؛ بنابراین از نظر مردم‌ شناسی نیز بسیار متنوع است و شامل طایفه‌های؛ سنجابی، جمیر، گورانی (دلالت ایلی)، قلخانی، کلهری، پهله‌ای، سیاه‌ سیاه و… می‌باشد.

    اقلیم و جاذبه‌های شهرستان سرپل ذهاب

    طبیعت و اقلیم شهرستان سرپل‌ ذهاب از یک سو ادامه رشته‌کوه‌های زاگرس بوده و در بخش کوهستان دالاهو از آب ‌و هوای معتدل، باران‌زا، برف‌ بار و مایل به سردسیری برخوردار است و از سوی دیگر به تپه‌ماهورهای بخش گرمسیری و دشت ذهاب می‌رسد که به سمت مرز پیش رفته، هوای آن از صحراهای گرمسیری عراق مایه می‌گیرد.

    بنابراین شهرستان سرپل‌ ذهاب در دل خود و در گستره به نسبت وسیعی که دارد از آب‌ و هوای زمستانی و ییلاقی در قله‌های برف‌ گیر گرفته، تا دشت‌های سوزان و مراتع قشلاقی را در بر خویش گرفته است و هم زمان از جنگل‌ها و باغ‌های میوه‌های سردسیری گرفته تا محصولات گرمسیری را به بار می‌آورد.

    از معدود اقلیم‌هایی که زمستان و بهار، و پاییز و تابستان را با هم دارد؛ تصور به ثمر رسیدن خرما و خرمالو در یک باغ و هم زمان، تصور زیبای غریبی است که گردشگران تنها در بازدید از شهرستان‌های سرپل‌ ذهاب، گیلان‌ غرب و قصرشیرین می‌توانند این تصور غریب را تجربه کنند.

    نقش‌ برجسته آنوبانی‌نی، طاق‌گرا، زیج‌ منیژه، گوردخمه دکان داوود و… از جمله جاذبه‌های تاریخی و باستانی در شهرستان سرپل‌ ذهاب هستند و از جاذبه‌های مذهبی نیز می‌توان از بارگاه احمدبن‌ اسحاق نام برد.

    همچنین گردشگاه ناودار، سراب‌ گرم، تنگه حمام، سراب مارئاو و… نیز از مکان‌ها و جاذبه‌های طبیعی – ‌تفریحی این شهرستان هستند که همه ساله میزبان گردشگران، زائران و مسافران زیادی از تمام نقاط استان کرمانشاه، ایران و کشور عراق می‌شود.

    مشاهده بیشتر

    مکان های دیدنی شهرستان سرپل ذهاب

    غذاخوری‌های سرپل ذهاب

    رستوران های کرمانشاه
    تهیه غذاهای کرمانشاه
    فست فودهای کرمانشاه
    کبابی های کرمانشاه

    آداب و رسوم مردم شهرستان سرپل ذهاب

    شهرستان سرپل ذهاب به دلیل موقعیت خاصی که دارد و به دلیل اینکه محل زیست قومیت‌ها، گویش‌ها و طوایف متنوعی است، از نظر آداب ‌و رسوم نیز رنگارنگ است.

    گویش‌ها، مذاهب و باورهای رنگارنگی مانند کلهری، گورانی، قلخانی، سنی، شیعه و یارسانی و… باعث به وجود آمدن آداب ‌و رسوم و مناسک و سبک زندگی جور واجور در سرپل‌ ذهاب شده‌اند.

    این طوایف و مذاهب هر یک به شیوه خود آیین‌های مشترک نوروز و چهارشنبه ‌سوری و شب چله را برگزار می‌کنند؛ از هر نقطه به نقطه شهرستان و از هر روستا به روستای همجوار، می‌توان تنوع در بازی‌ها، پوشش مردم، نوع تغذیه و مراسم‌های سوگواری و شادمانی را نظاره نمود.

    با این حال و به دلیل فرهنگ عام کردی در شهرستان، تمام این تنوع با فرهنگ عام و مشترکی به همدیگر وصل می‌شوند و مثلاً در مراسم سوگواری (پُرسه)، عروسی‌ها و سنت‌های این چنینی مانند دیگر شهرستان‌های استان کرمانشاه هستند اما در پوشش، سبک زندگی ایلی، آیین‌های مردمی و… هر منطقه دارای جزئیات خاص بوده، از روش‌های منحصر به‌ خود پیروی می‌کنند.

    مراکز درمانی شهرستان سرپل ذهاب

    مراکز درمانی شهرستان های کرمانشاه

    صنایع دستی و سوغات شهرستان سرپل ذهاب

    مردم سرپل‌ ذهاب مانند دیگر شهرستان‌های استان کرمانشاه، اغلب دارای زندگی و معیشت از راه کشاورزی و دامپروری هستند بنابراین بخش عمده‌ای از سوغات و صنایع دستی این مردم به فرهنگ کشاورزی و شیوه زیست کوچ روی برمی‌گردد.

    از این دست صنایع و سوغات‌ها می‌توان به بافت انواع چیغ، حصیر، گیوه، دوخت لباس‌های محلی و نیز لبنیات متنوع و محصولات و فرآورده‌های باغی مانند گردو، انار، سیب، رب‌ انار، سرکه سیب و… اشاره کرد.

    از طرفی به دلیل سنت‌های غنی و دیرینه در هر روستا و شهری در سرپل‌ ذهاب از انواع نان‌های سنتی، غذاهای بومی و کلوچه‌های محلی به عنوان سوغات استفاده می‌شود.

    بخش صنایع دستی همچنین شامل ساخت انواع سازهای موسیقی مانند تنبور، شمشال، دوزله، دف، تنبک و دهل و نیز ابزارهایی چون چاقو، ظروف حصیری و… می‌شود.

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به سرپل ذهاب

    سرپل‌ ذهاب از شهرستان‌هایی است که هم بخش کوهستانی و سردسیر و بخش صحرایی و گرمسیری را با هم دارد، اما در فصل های زمستان و بهار گردشگران بیشترین بازدید را دارند.

    از طرفی مجموعه متنوعی از آثار تاریخی، جاذبه‌های مذهبی و طبیعی‌ – تفریحی را دارد که سامانه کرمانشاه‌ گشت برای بازدید از این مکان‌ها مسیرهای گردشگری ویژه تعریف کرده است.

    از دیگر جاذبه‌های این شهرستان، وجود یادمان‌های دفاع مقدس و هدف‌های گردشگری راهیان نور است، که به دلیل مرز زیادی که با کشور عراق دارد، یادگارهای دفاع مقدس را در برگرفته است.

    از شهرستان اسلام‌ آباد غرب می‌توان در دو مسیر به سرپل‌ ذهاب رفت که هر کدام دارای جاذبه‌ها و مکان‌های گردشگری ویژه‌ای هستند. یک مسیر از شهرستان گیلان‌ غرب و قصر شیرین می‌گذرد و مسیر دیگر از شهرستان دالاهو و شهر کرند غرب به سرپل‌ ذهاب می‌رسد.

    اقامتگاه های سرپل ذهاب

    در سفر به سرپل ذهاب کجا اقامت کنیم؟

    گالری تصاویر شهرستان سرپل ذهاب

    شهرستان سرپل ذهاب روی نقشه

    ×