شهرستان ثلاث باباجانی

شهرستان ثلاث باباجانی

    درباره ثلاث باباجانی

    شهرستان ثلاث باباجانی به همراه شهرستان‌ پاوه، شهرستان روانسر و شهرستان جوانرود منطقه اورامانات در استان کرمانشاه را تشکیل داده‌اند؛ این شهرستان در غرب جوانرود و روانسر و در شمال شهرستان دالاهو و شهرستان سرپل ذهاب واقع شده و دارای مرزی طولانی با کشور عراق است.

    شهرستان ثلاث باباجانی از دو بخش با مرکزیت شهرهای «تازه‌ آباد» و «ازگله» تشکیل شده، که از مهم‌ترین دهستان‌های آن می‌توان «خانه‌ شور، دشت حر و زمکان» را نام برد.

    همچنین این شهرها همراه با شهر ثلاث باباجانی که امروزه مرکز شهرستان است و به «تازه آباد امین» تغیییر نام داده است، مراکز مهم شهری در شهرستان ثلاث باباجانی هستند.

    ریشه نام شهرستان ثلاث باباجانی

    نام این شهرستان که در زبان محلی به صورت «سلاسی‌ باوه‌ جانی» نوشته و تلفظ می‌شود برگرفته از وجود سه طایفه بزرگ است که از دیرباز در این منطقه زندگی می‌کرده‌اند؛ این طایفه‌ها «سه‌ گانه‌ قبادی، ولدبیگی و باباجانی» هستند که طایفه باباجانی به دلیل بزرگی، جمعیت زیاد و در دست داشتن حکومت‌های محلی، نام خود را بر این منطقه نهاده است.

    نام تاریخی این شهرستان در پیش از اسلام «درنه» بوده که برگرفته از شهر باستانی و مرکز حکومت درنه است؛ امروزه نام درنه تنها بر روستای کوچکی اطلاق می‌شود که یادگار آن دوران است.

    قدمت شهرستان ثلاث باباجانی

    پیشینه این شهر به شهر باستانی درنه و چند هزار سال پیش می‌رسد؛ دو تن از شخصیت‌های تاریخی که در روزگاران کهن از شهر درنه و منطقه ثلاث باباجانی بازدید کرده و در سفرنامه‌های خود درباره این شهر نوشته‌اند، هرودت و بطلیموس بوده‌اند.

    در دوره‌های تاریخی اخیر نیز در بسیاری از کتاب‌ها، نام‌ها و موقعیت‌های سیاسی‌ – اجتماعی این شهرستان شرح داده شده است؛ برای نمونه، در دوران مشروطه بخش باباجانی و بخش ثلاث از بلوک‌های مهم در کردستان ایران بوده‌اند.

    همچنین در دوره‌های نزدیک به امروز، و پیش از جدایی و استقلال این شهرستان از جوانرود در سال هشتاد و یک، شهرستان باباجانی یکی از مهم‌ترین بخش‌های استان پنجم یعنی کرمانشاه بوده است.

    اقلیم شهرستان ثلاث باباجانی

    اقلیم این شهر ترکیبی از کوهستان و دشت و دارای آب‌ و هوایی به نسبت گرمسیری است؛ شهرستان ثلاث باباجانی طبیعتی چهار فصل دارد و در همه فصل‌های سال می‌تواند میزبان گردشگران باشد؛ این ویژگی افزون بر وسعت سرزمینی شهرستان، به این امر برمی‌گردد که ثلاث مانند دیگر مناطق مرزی استان کرمانشاه، از سمت شرق به آب‌ و هوای سرد و کوهستانی زاگرس و از سمت غرب به اقلیم گرم و صحراهای عراق متصل است و چنین موقعیتی باعث وجود انواع آب‌ و هوا از سرد تا معتدل و گرم شده است.

    کوه دالاهو و دامنه‌های آن در فصل تابستان، دشت‌های «بمو و ازگله» در زمستان و بیش‌تر مناطق شهرستان در پاییز و بهار، بازدید و گردش در شهرستان را امکان‌ پذیر می‌کند.

    جاذبه‌های گردشگری شهرستان ثلاث باباجانی

    این شهرستان به دلیل موقعیت جغرافیایی و شرایط اقلیمی مناسب، در بخش گردشگری طبیعی و تفریحی بسیار غنی بوده، در فصل‌های زمستان و بهار دارای مناظر و چشم‌اندازهای منحصر به‌ فردی است.

    گردنه‌های طبیعی «سیاتایر»، «یک‌ شبی» و «مله‌ سراژین» از جمله چشم‌اندازها و زیبایی‌های خیره‌ کننده این منطقه در فصل بهار است؛ «چشمه‌ ریزه» یکی از چشمه‌های معروف آب‌ درمانی در ثلاث باباجانی است که در نزدیکی شهر تازه‌ آباد پدید آمده و با توجه به طبیعت زیبای اطراف چشمه، هر ساله از گوشه‌ کنار ایران میزبان گردشگران و علاقه‌ مندان به طب سنتی است.

    بخش کوهستانی این شهرستان شامل کوه‌های شیفیله، دالاهو، قجر، سارون، بنی‌گز و بمو است که هر کدام جاذبه‌های خاص خود را دارند و در پوشش گیاهی و تنوع زیست جانوری، بسیار بکر و غنی هستند؛ کوهستان بمو یکی از این مناطق حفاظت شده است که به عنوان منطقه شکار و حریم زیستی انواع حیوانات وحشی منحصر به‌ فرد است.

    از دیگر زیبایی‌های شهرستان ثلاث باباجانی و دشت‌های آن باید به فراوانی دره‌ها و نوع و شکل ویژه آن‌ها اشاره نمود که ناشی از چین‌خوردگی‌های طبیعی در رشته زاگرس در این منطقه است و منظره‌های شگفتی با ناهمواری‌های طبیعی پدید آورده است.

    دشت‌های گسترده و پر وسعت جگیران و سرقلعه، سد هواسان، سراب‌های نیرژ، شیان و هلول از دیگر جاذبه‌های دیدنی و مناطق گردشگری در شهرستان ثلاث باباجانی است.

    فرهنگ، سنت و زبان مردم ثلاث باباجانی

    شهرستان ثلاث باباجانی به این دلیل که، در تلاقی سه فرهنگ هورامی، گورانی و یارسانی قرار گرفته، دارای تنوع بالا و هم‌ زیستی زیبایی در جلوه‌ها و نمودهای فرهنگی است.

    مردم این شهرستان وسیع، به زبان‌ کردی در گویش‌های سورانی – جافی و گورانی – کلهری تکلم می‌کنند و دین آن‌ها اسلام است که در قالب مذاهب سنی، شیعه و یارسانی در میان بافت جمعیتی توزیع شده است.

    تقسیمات مردم‌ شناختی در این شهرستان بیش‌تر بر مبنای طایفه و ایل است، از فرهنگ سنتی و قدیمی کوچ‌ نشینی و کشاورزی مایع می‌گیرد؛ «خانا قبادی» شاعر منظومه کردی خسرو شیرین و اولین مترجم قرآن به کردی از اهالی روستای درنه است؛ «عبد الرحیم تایجوزی» یا همان مولوی کرد، شاعر و ادیب مشهور اهل ثلاث بوده؛ «عبد الکریم فانی خانه‌ شوری» عالم دینی هم از جمله مشاهیر فرهنگی در شهرستان ثلاث باباجانی است.

    مشاهده بیشتر

    مکان های دیدنی شهرستان ثلاث باباجانی

    غذاخوری‌های ثلاث باباجانی

    رستوران های کرمانشاه
    تهیه غذاهای کرمانشاه
    فست فودهای کرمانشاه
    کبابی های کرمانشاه

    آداب و رسوم مردم ثلاث باباجانی

    آداب و رسوم در شهرستان ثلاث باباجانی مانند دیگر مناطق بخش اورامانات کرمانشاه است و در مواردی نیز جشن‌ها، آیین‌ها، بازی‌ها و سنن مخصوص به خود دارند.

    از جمله نمادهای فرهنگی در این شهرستان رسم دوختن و پوشیدن لباس جافی است که کیفیت و دوخت آن در کل استان کرمانشاه زبان‌زد است.

    از بازی‌های محلی و سنتی در میان مردم ثلاث باباجانی باید به بازی قل‌ قلان، گرزان و لی‌ لی اشاره کرد که در اجرا و قوانین بازی از سنت‌های اجدادی خود پیروی می‌کنند و معمولاً در اعیاد، جشن‌ها و اوقات فراغت خود با اجرای این بازی‌ها سرگرم شده، تفریح و ورزش می‌کنند.

    آیین و جشن‌های نوروز و جشن خرمن نیز در میان این مردم رونق دارد و از نمونه‌های معروف این آیین‌ها باید به چهارشنبه‌ سوری و مراسم سیزده‌ به‌ در اشاره کرد.

    در آیین سیزده‌ به‌ در، مردم ثلاث باباجانی با سبک و سیاق خاص خود و با تهیه غذاهای مخصوص سنتی، به دشت‌ها و دامنه‌های شهرستان رفته، تمام وقت خود را در طبیعت سپری می‌کنند.

    مراکز درمانی شهرستان ثلاث باباجانی

    مراکز درمانی شهرستان های کرمانشاه

    صنایع دستی و سوغات ثلاث باباجانی

    ثلاث باباجانی یکی از چهار شهرستان اورامانات کرمانشاه است، به همین دلیل محصولات و سوغات این منطقه با دیگر بخش‌های اورامان مشترک است و از یک فرهنگ و سنت مشترک ریشه می‌گیرد.

    در بخش دالاهوی ثلاث باباجانی می‌توان به صنایع ساخت سازهای موسیقی مانند تنبور، دهل و تنبک و چند نمونه ساز بادی همچون شمشال و دوزله اشاره نمود و در بخش‌های دیگر می‌توان از موج‌ بافی و چیغ‌ بافی و ساخت گیوه‌های مخصوص این منطقه نام برد.

    با این حال در زمینه دوخت و تهیه لباس کردی و مرغوبیت آن، ثلاث باباجانی خاستگاه لباس جافی بوده و از تمام این محصولات به عنوان سوغات نیز می‌شود بهره گرفت.

    دیگر سوغاتی‌های این شهرستان عبارتند از: شیرینی‌های سنتی بژی، برساق و نانیه؛ نان‌های محلی ساجی و انواع آش‌ها و غذاهای سنتی.

    به علاوه باید محصولات و سوغاتی‌های لبنی را نیز افزود، محصولاتی چون کشک، شیر، دوغ، ترخینه و روغن حیوانی با کیفیت که به دلیل کیفیت بالای دامپروری در این منطقه، از ارزش غذایی فراوانی برخوردار هستند.

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به ثلاث باباجانی

    شهرستان ثلاث باباجانی و دشت‌ها و کوهستان‌های آن، به دلیل نوع اقلیم و پربارانی در بیش‌تر فصول سال، از آبشارها، چشمه‌ها، رودها و سراب‌های طبیعی زیادی برخوردار است؛ بنابراین به گردشگران، مسافران و طبیعت‌ گردان علاقه‌ مند پیشنهاد می‌شود در فصل‌های مساعد سال، به ویژه در بهار و تابستان، بازدید از چشمه‌ها و آبشارهای فصلی و دائمی را در برنامه گردشگری خود بگنجانند.

    تمام دشت‌ها و دامنه‌های ثلاث باباجانی، به دلیل وجود همین چشمه‌ ساران، در فصل بهار طبیعتی سرسبز و بهشت‌ وار با انبوه گل‌ زاران و آب‌ و هوای خوش پدید می‌آورند که موجب جذب گردشگر از دورترین نقاط استان است.

    به گردشگران زمستانی هم پیشنهاد می‌شود در زمستان گردش و بازدید از دشت‌های نزدیک به مرز عراق که گرمایی مطبوع را به همراه دارند از دست ندهند.

    اقامتگاه های ثلاث باباجانی

    در سفر به ثلاث باباجانی کجا اقامت کنیم؟

    گالری تصاویر شهرستان ثلاث باباجانی

    شهرستان ثلاث باباجانی روی نقشه

    ×