شهرستان جوانرود

شهرستان جوانرود

    درباره جوانرود

    شهرستان جوانرود که شامل دو بخش مرکزی (شهر جوانرود) و بخش کلاشی است از شهرستان‌های غربی استان کرمانشاه است. جوانرود از پیرامون با شهرستان پاوه، شهرستان روانسر و شهرستان ثلاث‌ باباجانی همسایه است.

    راه دسترسی از شهر کرمانشاه به شهرستان جوانرود، از شهرستان روانسر می‌گذرد و این شهرستان در بخش کلاشی با کشور عراق هم‌ مرز است؛ شهر جوانرود سومین شهر پرجمعیت استان کرمانشاه است و به دلیل بازارچه‌های آن از رونق بالایی در کسب‌ و کار و تجارت برخوردار است.

    ریشه نام جوانرود

    نام شهر «جوانرود» یا به گویش محلی «جوانرو»، ترکیبی از دو جزء «جوان» و «رو» بوده، پسوند «رو» برخلاف تصور عموم «رود» نیست و این تغییر ناشی از فارسی شدن کلمه است؛ «رو» در زبان کردی و در ترکیبات دیگری چون ناورو (میان‌رو) به معنای دشت، جلگه و زمین‌های همواری است که در حد فاصل دو رشته‌ کوه قرار گرفته باشند.

    جزء «جوان» نیز یا صفتی در زبان کردی به معنای زیبا است (دشت زیبا) و یا به احتمال زیاد، اسم مکان و اسم خاص بوده، صورت دیگری از «ژوان» باشد. البته نام شهرستان و شهر جوانرود در گذشته قلا، و قلاگیان بوده، امروزه نیز مردم بومی گاهی از خود شهر با نام قلا نام می‌برند که به معنای قلعه بوده و یا به شکل مجاز به معنای شهر و مرکز جمعیت است؛ حمدالله مستوفی، جغرافیدان ایرانی از این شهرستان با نام «الانی» یاد می‌کند.

    قدمت شهرستان جوانرود

    از نظر پیشینه تاریخی، شهرستان جوانرود دارای قدمتی طولانی بوده، در هر عصری از تاریخ باستان تا زمان‌های نزدیک محلی برای زندگی و تجمع انسان‌ها بوده است؛ وجود قلعه‌های فراوان در این منطقه، که به دوره‌هایی از گذشته چون اشکانیان و ساسانیان اختصاص دارد، نشانه دیگر کهنسالی این سرزمین است.

    در آثار مکتوب از شهر هفتصد ساله جوانرود نام برده شده، آن را صاحب حکومت دانسته‌اند و یکی از بخش‌های هجده‌ گانه سنندج قدیم بوده است. حاکمیت محلی این منطقه بیش‌تر در دست والی اردلان و احمد بیگ‌ جاف بوده است بنابراین تا همین امروز بیشتر مردم این منطقه جاف و از طایفه بیگزاده‌های جوانرود می‌باشند.

    اقلیم شهرستان جوانرود

    این شهر همانند دیگر نواحی زاگرس، بسیار زیبا، دیدنی و دارای جاذبه‌های متنوع برای گردشگری است؛ این شهرستان که نسبت به شهرستان روانسر در سمت دیگر کوهستان شاهو و در دامنه‌های سرسبز آن قرار گرفته، یکی از پرباران‌ترین نواحی استان است.

    وفور چشمه‌ها، آبشارها، رودخانه‌ها و نهرهای فصلی، در کنار هوای معتدل و مایل به سرمای کوهستان، منطقه‌ای بهشتی پدید آورده است که از نظر پوشش گیاهی، جنگل‌های طبیعی، تنوع در زیست جانوری و دشت‌های مملو از گل‌های طبیعی و دارویی بی‌نظیر است؛ به دلیل مرغوبیت خاک و مطلوب بودن آب‌ و هوا، انواع محصولات کشاورزی در مزارع جوانرود و انواع دام‌ها در بخش دامپروری از کیفیت بالایی برخوردار است.

    جاذبه‌های گردشگری شهرستان جوانرود

    این شهر از نظر تاریخی – اقلیمی، در امتداد تاریخ و جغرافیای منطقه است؛ بنابراین از نظر جاذبه‌های تاریخی و باستانی ادامه مجموعه بیستون و طاق‌ بستان در شرق خود و از نظر جاذبه‌های طبیعی متصل به اورامانات و پاوه در شمال خود است بنابراین دارای مکان‌های گردشگری و جاذبه‌های متنوع و فراوانی در بخش‌های تاریخی و طبیعی -‌ تفریحی است.

    از سویی بافت مذهبی شهر، سبب ایجاد خاستگاه‌های ادیان باستانی در طول تاریخ شده است، پس از منظر جاذبه‌های مذهبی و اماکن مقدس، یکی از اهداف گردشگری مذهبی است.

    شماری از جاذبه‌ها و مکان‌های گردشگری در شهرستان جوانرود عبارتند از: غار کاوات، روستای شبانکاره، روستای سفیدبرگ که مرکز ماهی قزل‌ آلا است، آبشار سه‌ طبقه سیاران، روستای سیاران نهرآب، قلعه بردزنجیر متعلق به عصر اشکانی و ساسانی، روستای هوان‌ دران و کل دهستان بازان، پلنگانه، رود لیله، قلعه چنگیز خان، قلعه آلانی و نقاره‌ خان، قلعه دوان، برج جوانرود، تپه ‌صفی‌ خان، پارک هلانیه، سراب سرود، سراب بالاخانی، راه شروینه، مسجد جامع قدیم که متعلق به قرن دوازده هجری است، مسجد جامع جدید، مسجد شافعی، مسجد قبا؛ از معروف‌ترین جاذبه‌های تجاری شهرستان جوانرود بازارچه‌های سه‌ گانه آن، یعنی بازارچه مرزی، بازارچه محلی و بازارچه جدید است.

    فرهنگ، سنت و زبان مردم جوانرود

    مردم شهرستان جوانرود به زبان کردی با گویش جافی صحبت می‌کنند، که یکی از گویش‌های نزدیک به گویش هورامی است. اکثریت مردم دارای مذهب تسنن در شاخه شافعی هستند؛ اما گروهی کوچک ساکن روستاهای جنوبی شهرستان و یا مهاجرینی که امروزه بومی جوانرود شده‌اند شیعه هستند.

    مردم شهرستان جوانرود در دیگر مظاهر فرهنگی مانند سنت‌ها و آیین‌ها، با مناطق همجوار خود چون روانسر، پاوه و اورامانات اشتراکات زیادی دارند، در بیش‌تر موارد دارای همان سنت‌ها در پوشش، فرهنگ غذایی، بازی‌های محلی و… هستند.

    از آیین‌هایی که مختص جوانرود بوده و کاملاً رنگ فرهنگی این مردم را دارد، مراسم مذهبی و جشن‌های رمضان و عید فطر است که در آن‌ها مولودی‌ خوانی برپا می‌کنند؛ در مراسم «پرسه» یا سوگواری نیز، آداب و سبک مخصوص به خودشان را دارند.

    مشاهده بیشتر

    مکان های دیدنی شهرستان جوانرود

    غذاخوری‌های جوانرود

    رستوران های کرمانشاه
    تهیه غذاهای کرمانشاه
    فست فودهای کرمانشاه
    کبابی های کرمانشاه

    آداب و رسوم مردم جوانرود

    در همه ادوار تاریخی مردم شهر جوانرود مهمان‌ نواز بوده‌اند؛ گرچه امروزه به دلیل جاذبه‌های گردشگری تجاری و وجود بازارچه‌های محلی و مرزی و فراوانی مسافر و گردشگر در این شهرستان، این روحیه مهربانی و مهمان‌ نوازی برجستگی و نمود بیشتری دارد.

    از دیگر سنت‌ها در شهرستان جوانرود، فرهنگ موسیقی و آواز دوستی این مردم است که نوع خاصی از آواز محلی (هوره) را با سبک جافی و از سال‌های کودکی می‌آموزند و در تنهایی یا در هم‌نشینی‌های خود، آن نغمه‌ها را سر می‌دهند.

    از ویژگی‌های منحصر به جوانرود در این زمینه این است که زنان آن‌ها نیز آواز محلی هوره را می‌خوانند و زیباتر این که اشعار این آوازها سروده شخص آواز خوان است، به عبارتی این مردم دارای ذوق موسیقیایی، در کنار آواز خوان بودن شاعر نیز هستند.

    از بازی‌های محلی مردم جوانرود باید به گرزبازی، توپ‌قارین، طناب‌کشی و… اشاره کرد؛ شهرستان جوانرود در جشن‌ها، آیین‌ها، مناسک و سنت‌های اجدادی خود، مانند هر شهرستان و هر خطه دیگری از ایران، پایبند رسم‌ها و سبک‌های به یادگار مانده از گذشته‌های دور هستند و در طول زمان در نگه‌ داری و پاس‌ داشت این آداب و رسوم کوشیده‌اند.

    در عروسی و عزا، در جشن‌ها و بازی‌ها و در ادب و ادبات عامیانه، دارای سبک و شیوه منحصر به خود هستند که از فرهنگ و اقلیم و تاریخ جمعی این مردمان متاثر شده است.

    مراکز درمانی جوانرود

    مراکز درمانی شهرستان های کرمانشاه

    صنایع دستی و سوغات جوانرود

    صنایع دستی شهرستان جوانرود در بخش‌های مختلفی فعال است که در بخش پوشاک و بافتنی‌ها می‌توان به انواع گیوه، کلاه نمدی، گلیم و حصیرهای سنتی اشاره نمود؛ از نمونه‌های صنعت چرم محلی باید به تهیه مشک و کونه (مشک آب) و انواع کیف، سیم‌ دوزی، دوخت انواع لباس‌های محلی اشاره کرد و دست‌سازهای چوبی و فلزی مانند ساز شمشال و دوزله (نی) نیز از جمله صنایع دستی این شهرستان است.

    در زمینه محصولات سوغاتی، افزون بر محصولات صنایع دستی می‌توان از بازارچه‌های شهر، انواع سوغاتی‌های سنتی را در بخش لبنیات محلی و خوراکی‌های بومی تهیه نمود؛ نوعی کلوچه سنتی (کلانه)، نان محلی (ساجی)، کلوچه‌های محلی (بژی، گرده)، انواع آش‌های سنتی، انواع محصولات لبنی چون کشک، شیر، دوغ و روغن، نمونه‌هایی از سوغاتی‌های شهرستان جوانرود در کرمانشاه است.

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به جوانرود

    جاده جوانرود از مسیر شهر روانسر به سمت شهر پاوه و به صورت فرعی منشعب می‌شود و تا خود شهر مملو از روستاهایی است که در دو کناره جاده واقع شده‌اند.

    سامانه کرمانشاه‌ گشت به تمام گردشگران که عزم رفتن به جوانرود را دارند پیشنهاد می‌دهد که از زیبایی‌ها و طبیعت این روستاها دیدن کنند؛ از ویژگی‌های برجسته این مسیر برای گردشگری یکی وجود و عرضه گوشت مرغوب گوسفندی و کبابی‌هایی است که در برخی از این روستاها و در کناره مسیر خدمات می‌دهند و ویژگی دیگر وجود باغ‌هایی در دو سمت راه است که رودخانه‌های خروشانی از وسط این باغ‌ها می‌گذرد و آن‌ها را روزانه، به مسافران و گردشگران اجاره می‌دهند.

    از زیبایی‌ها و جاذبه‌های تفریحی و گردشگری در شهرستان جوانرود وجود حومه خوش آب‌ و هوا و سرسبز در تابستان‌هاست، این حومه‌ها و نواحی روستایی برای اتراق موقت و تفریح و استراحت بسیار مناسب هستند و از ناپسودگی و زیبایی حیرت‌ انگیزی برخوردارند.

    بازدید از مجموعه پارک هلانیه و ماپریس که پارک‌های دوقلو و در کنار یکدیگر هستند، با امکانات رفاهی‌ – بهداشتی و نزدیکی دسترسی، پیشنهاد دیگر کرمانشاه‌ گشت است.

    در نهایت بازدید و خرید از بازارچه جوانرود که از رونق و تنوع بالایی در عرضه انواع محصولات دارد نیز فراموش نشود؛ زیرا امروزه از جای‌ جای ایران برای بازدید و خرید مناسب به این بازارچه‌ آمده، محیط آن‌ شور و نشاط بالایی دارد و به مسافران و گردشگران، سرزندگی و تجربه‌ای به یادماندنی را ارزانی می‌نماید.

    اقامتگاه های جوانرود

    در سفر به جوانرود کجا اقامت کنیم؟

    گالری تصاویر شهرستان جوانرود

    شهرستان جوانرود روی نقشه

    ×