نقش برجسته مهرداد

کتیبه شیخ علیخان زنگنه

    درباره نقش برجسته مهرداد

    یکی دیگر از پیکره‌های باستانی در بیستون، نقش برجسته مهرداد دوم است؛ بنا بر پژوهش‌های باستان شناس فرانسوی – اکراینی تبار، رومن گیرشمن (Roman Ghirshman /1895-1979)، این نگاره، قدیمی‌ترین نقش برجسته عصر اشکانیان است که در حدود یکصد سال پیش از میلاد، بر تن باستانی بیستون حک شده است.

    نقش ‌برجسته مهرداد دوم، در پایین دست نقش‌ برجسته داریوش اول، در قابی مستطیلی نگاره شده است؛ ابعاد این قاب سنگی، طولی بیش از شش و نیم متر و عرضی نزدیک به سه‌ و نیم متر دارد؛ به عبارتی این نقش‌ برجسته ارزشمند در تخته‌ سنگی بزرگ با ابعادی نزدیک به بیست‌ و پنج مترمربع قاب شده و تا امروز به یادگار مانده‌ است.

    یادمانی از مهرداد دوم، شاهنشاه مقتدر اشکانی که سال‌های حکمرانیش بر پهنه پهناور امپراتوری ایران، سال‌های اوج و نهایت شکوفایی پادشاهی اشکانیان است.

    مهرداد دوم اشکانی از سال یکصد و بیست ‌و سه تا سال هشتاد و هفت پیش از میلاد، یعنی به مدت سی‌ و شش سال حکمرانی اشکانیان را برعهده داشته است؛ سال‌های حکومت او را یکی از بهترین ادوار تاریخ امپراتوری ایران باستان می‌دانند.

    در نقش برجسته مهرداد دوم و در مقابل او، تصویر و شمایل چهار نفر از «ساتراپ»های (والی، حاکم، استاندار، فرهنگ عمید) محلی نیز، به ترتیب مقام و منزلت تصویر شده‌اند؛ این چهار ساتراپ در حالتی ایستاده‌اند که نیم‌ رخشان به سمت مهرداد و نیمرخ شاه نیز به سمت آنان است، هر کدام از آن‌ها یک دست خود را به نشانه احترام بالا برده‌اند؛ مهرداد دوم نیز دست راست خود را به نشانه احترام و یا پذیرش احترام آنان بالا برده است.

    کتیبه‌ای نوشتاری نیز بر بالای نقش برجسته مهرداد دوم هست که به زبان و خط یونانی، نام، مقام و دلیل حضور این چهار ساتراپ را شرح داده و این اطلاعات را از گزند زمانه حفظ کرده است.

    نخستین فرد، «گودرز اول» ساتراپ ساتراپ‌ها و امیر ایالت گرگان است که بعدها بر بخشی از امپراتوری اشکانیان حکومت می‌کند؛ با شگفتی تمام، هیچ اثری از نام و لقب فرد دوم، باقی نیست، بر گمان برخی تاریخ دانان، این شخص آنقدر مشهور بوده که نیازی به ثبت نام و مقامش نبوده است، که اگر  چنین بود، در جایگاه دوم و پس از گودرز قرار نمی‌گرفت.

    پیکره نفر سوم متعلق به شخصی هم نام شاه است، نفر سوم «مهرداد» نام دارد که لقبش در این کتیبه «پیس‌ تومی‌ نوس» ثبت شده است، معنای امروزی این عنوان؛ شخص مورد اعتماد یا «معتمد پادشاه» است.

    در دست «ساتراپ‌ مهرداد» شمایلی از الهه «نیکه» قرار دارد و در دستان نیکه حلقه روبان‌ داری دیده می‌شود؛ نیکه در فرهنگ یونانیان از نخستین خدایان به‌ شمار می‌آید و پیغام‌ آور پیروزی از جانب خدایان است.

    ساتراپ چهارم، «کوفاس‌ توس» نام دارد که در سرتاسر تاریخ ایران باستان، تنها یکبار و آن هم در همین کتیبه، از او نام برده شده است، گویی نماینده‌ای از یونان یا از سرزمین‌های تحت فرمان یونانیان بوده که به حضور مهردادشاه دوم رسیده است.

    مشاهده بیشتر

    نقش برجسته مهرداد کجاست؟

    نقش برجسته مهرداد در مجموعه تاریخی، باستانی و ثبت جهانی شده بیستون قرار دارد که یکی از مجموعه‌ها و موزه‌های تاریخی و پر ارزش در ایران و سرتاسر جهان است.

    مجموعه بیستون با تمام مکان‌ها، آثار و جاذبه‌های گردشگری خود در دامنه کوه بیستون، در جوار شهر کنونی بیستون و بر مسیر اصلی بزرگراه همدان به کرمانشاه واقع شده است، بنابراین دسترسی به این مجموعه‌ و میراث بی‌همتا به نسبت آسان است و در موقعیت به نسبت نزدیکی از بسیاری مراکز شهری و مراکز استانی در سرتاسر کشور قرار گرفته است.

    فاصله و زمان مورد نیاز برای رسیدن به مجموعه بیستون و بازدید از جاذبه نقش برجسته مهرداد از برخی از مهم‌ترین نقاط شهری به شرح زیر است:

    • فاصله نقش برجسته مهرداد از شهر هرسین سی کیلومتر و سی دقیقه است. 
    • فاصله نقش برجسته از شهر کرمانشاه سی‌ و پنج کیلومتر و سی‌ و پنج دقیقه است.
    • فاصله نقش برجسته مهرداد از شهر تهران چهارصد و شصت کیلومتر و شش ساعت است.  
    • فاصله نقش برجسته از شهر همدان صد و پنجاه کیلومتر و دو ساعت و بیست دقیقه است.

    نقش برجسته مهرداد مربوط به چه زمانی است؟

    نقش‌ مهرداد دوم اشکانی در مجموعه بیستون مربوط به دوره پادشاهی اشکانیان بر امپراتوری ایران بوده که ۴۷۱ سال بر ایران حکومت می‌کرده‌اند.

    دوره اشکانی از ۲۴۷ سال پیش از میلاد (۲۲۷۰ سال پیش) تا ۲۰۸ سال پیش از میلاد (۲۲۳۰ سال پیش) به طول می‌انجامد و مهرداد دوم بعد از مهرداد اول و بعد از اشک یکم، سومین پادشاه این سلسله بوده است.

    بر اساس رسم و عرف نامبارکی که در دوره‌های بعدی و به دلیل هم‌ آوردی از جانب حکمای ایران به سنت تبدیل شده بود، در عصر صفوی، در قرن دوازده، بخشی از این نقش برجسته، به فرمان شیخ‌ علی‌ خان زنگنه و برای ثبت وقف‌ نامه‌ای تخریب و مورد آسیب جدی قرار گرفت.

    تخریبی ناشی از تقلید، برای ثبت بزرگ‌ منشی، که بیش‌تر به تجاوز به سرمایه‌های باستانی شبیه است، هرچند قبل از دوران صفویان نیز گودرز اول اشکانی پس از پیروزی بر مهرداد دوم بخشی از این سنگ نوشته را تخریب و داستان فتح خود را بر آن حک کرده است.

    گالری تصاویر نقش برجسته مهرداد

    نقش برجسته مهرداد روی نقشه

    دیدگاه کاربران

    3 دیدگاه

    1. عباس گفت:

      سلام بهتر است در این صفحه توضیحات نقش برجسته هممم بیاید که این نقش راوی چه داستان یا واقعه ای است

      • کرمانشاه گشت گفت:

        ممنون از بیان دیدگاهتون و سپاس از توجه شما. حتما این بخش به متن فوق اضافه خواهد شد.

      • حمید رضا گفت:

        تقسیم وظایف ازطرف مهرداددوم اشک نهم به چهارنفرازساتراپهاست

    ×