پل بیستون

پل بیستون

    درباره پل بیستون

    پل بیستون که با نام‌های دیگری از جمله پل صفوی، پل شاه عباسی، پل نادرآباد و پل دینورآب نیز شناخته می‌شود، از جمله سازه‌های تاریخی، باستانی و با ارزشی است که در بیستون کرمانشاه واقع شده و متعلق به دوران ساسانی است؛ پل بیستون یا پل صفوی بر روی رودخانه دینور و در کناره شرقی کوه و شهر بیستون و در مسیر جاده قدیمی کرمانشاه به صحنه قرار دارد.

    پل بیستون یا پل کهنه شاه عباسی، بیش‌ از ۱۴۰ متر طول و بیش‌ از ۷.۵ متر عرض دارد؛ از نظر جغرافیایی، به صورت شرقی – غربی بوده و دو کناره رودخانه دینور را که جهت جریان آن شمالی – جنوبی است، به یکدیگر وصل می‌کند.

    پل بیستون یا پل نادرآباد، از نظر معماری دهانه‌ها بسیار قابل توجه است؛ چرا که از پنج دهانه آن، که همگی دارای طاق موسوم به «طاق جناغی» هستند، تنها دهانه چهارم است که تفاوت داشته و طاق آن از نوع طاق‌های موسوم به «طاق هلوچین» یا «طاق بیضی» است.

    تمام پایه‌های پل یا همان پل معروف به «پل دینورآب» طرحی شش ضلعی دارند، اگرچه پایه‌های کناری دیگرگونه هستند، پایه‌های اصلی که طرح شش‌ ضلعی دارند، هر کدام از سه قسمت تشکیل شده‌اند که قسمت میانی هر کدام، به شکل مکعب مستطیل است، هر یک از این مکعب‌ها از دو جانب متصل به آب و از جانب مقابل به آب‌شکن‌هایی مثلثی‌ شکل متصل هستند.

    این آب‌شکن‌ها یا موج‌شکن‌ها، علاوه‌ بر هدایت آب و سیلاب‌ها، خاصیت استحکام‌ بخشی و نیز کم کردن نیروی وارده به سازه پل، از سمت جریان آب را دارند. در هر دو نما، هم شمالی و هم جنوبی، در بالای آب‌شکن‌های این پل، پشت‌بندهایی آجری و مثلثی‌ شکل ساخته شده‌اند که حالت مدور داشته، نقشی حیاتی و مهم برای مقابله با رانش احتمالی قوس‌های دهانه را برعهده دارند.

    ملات و مصالح مورد استفاده در پل تنوع بالایی دارد؛ چنانکه پایه‌ها از سنگ و ملات گچ، روکار پایه‌ها از سنگ‌های تراش خورده و مستطیلی‌ شکل، داخل پایه‌ها از قلوه‌ سنگ و لاشه‌ سنگ و ملات گچ ساخته شده‌اند؛ پایه‌های این پل در واپسین سال‌های عصر ساسانی ساخته شده‌اند و همچون بسیاری از بناهای ناتمام عصر ساسانی، همچون کاخ نا‌تمام ساسانی، به دلایل تاریخی، هیچوقت به فرجام نرسیده‌اند.

    در قرن چهارم هجری و مقارن با حکمرانی خاندان حسنویه (آل حسنویه (۳۴۸–۴۰۵ق) خاندان کردان برزیکانی شیعه از سلسله‌های نیمه باختری ایران که در سده ۴ق/۱۰م در کوه‌های زاگرس، کردستان، کرمانشاه، همدان، ایلام و لرستان تا نزدیک به خوزستان فرمانروایی کردند)، باقیمانده پل بیستون تکمیل شده و مورد استفاده قرار گرفته است و بعدها در زمان‌های موسوم به عصر ایلخانی، دهانه پنجم پل که بزرگ‌ترین دهانه آن است، مرمت و تعمیر گشته است؛ تا اینکه بخشی از نمای بیرونی پل بیستون، در دوره پهلوی اول بازسازی و مرمت شده است.

    گویا در همین دوره ایلخانی و برای استفاده در ساخت و تکمیل پل بیستون، کوره‌های آجرپزی زیادی بنا می‌شوند؛ این کوره‌های آجرپزی در قسمت شمالی و شمال غربی پل قرار داشته، امروزه روز نیز آثاری از آن‌ها برجای مانده است.

    مشاهده بیشتر

    پل بیستون کجاست؟

    پل بیستون در مجموعه تاریخی، باستانی و ثبت جهانی شده بیستون قرار دارد که یکی از مجموعه‌ها و موزه‌های تاریخی و پر ارزش در ایران و سرتاسر جهان است.

    مجموعه بیستون با تمام مکان‌ها، آثار و جاذبه‌های گردشگری خود در دامنه کوه بیستون، در جوار شهر کنونی بیستون و بر مسیر اصلی بزرگراه همدان به کرمانشاه واقع شده است، بنابراین دسترسی به این مجموعه‌ و میراث بی‌همتا به نسبت آسان است و در موقعیت به نسبت نزدیکی از بسیاری مراکز شهری و مراکز استانی در سرتاسر کشور قرار گرفته است.

    فاصله و زمان مورد نیاز برای رسیدن به مجموعه بیستون و بازدید از این جاذبه از برخی از مهم‌ترین نقاط شهری به شرح زیر است:

    • فاصله پل صفوی از شهر هرسین سی کیلومتر و سی دقیقه است. 
    • فاصله پل صفوی از شهر کرمانشاه سی‌ و پنج کیلومتر و سی‌ و پنج دقیقه است.
    • فاصله پل صفوی از شهر تهران چهارصد و شصت کیلومتر و شش ساعت است.  
    • فاصله پل صفوی از شهر همدان صد و پنجاه کیلومتر و دو ساعت و بیست دقیقه است.

    پل بیستون مربوط به چه زمانی است؟

    پل بیستون که با نام‌های پل صفوی، پل دینورآب، پل شاه‌ عباسی و پل نادر آباد نیز شناخته می‌شود در اواخر دوره ساسانی یعنی در حدود سال‌های ۶۳۲ تا ۶۵۱ میلادی (۱۳۷۲ تا ۱۳۹۱ سال پیش) و در دوره یزدگرد سوم ساسانی ساخته شده است.

    البته این پل یا تخریب شده و یا ناتمام مانده است و در دوره‌های بعدی چند بار نوسازی و تکمیل شده است که مهم‌ترین آن‌ بازسازی‌ها به دوران صفوی درقرن ۱۶ تا قرن ۱۸ میلادی (۴۰۰ تا ۶۰۰ سال قبل) برمی‌گردد.

    گالری تصاویر پل بیستون

    پل بیستون روی نقشه

    ×