گوردخمه روانسر

گوردخمه روانسر

    درباره گوردخمه روانسر

    گوردخمه روانسر که داخل شهر روانسر قرار دارد و به «کوشک فرهاد»، «طاق فرهاد» و «دخمه روانسر» نیز شهرت دارد، بنابر روایت باستان شناسان مختلف، به دوره‌های ماد، هخامنشی و ساسانی نسبت داده شده است.

    از سوی دیگر، بین دخمه خواندن یا گوردخمه خواندن آن نیز اختلاف نظر زیادی وجود دارد و با توجه به اینکه نسبت دخمه و گوردخمه نسبت عام به خاص است، یعنی هر گوردخمه‌ای دخمه بوده، اما هر دخمه‌ای گوردخمه نیست، بنابراین اثر تاریخی کوشک فرهاد به احتمال زیاد یک دخمه است.

    به گمانی نام دخمه شاپور یا کوشک شاپور برای این سازه تاریخی مناسب‌تر است، از آنجا که نشانی از حفر گور در وسط اتاقک آن وجود ندارد؛ در این دخمه گوری موجود نیست و از دیگر سوی نام دیگر این مکان یعنی؛ «کوشک فرهاد» نیز این حدس را که دخمه است و نه گوردخمه تقویت می‌کند.

    گوردخمه روانسر یا طاق فرهاد (تاق فرهاد) اولین بار به دست کاوشگر آلمانی، پیتر کال مایر (Peter Calmeyer)، کاوش شده و اطلاعات تطبیقی گران بهایی در مورد جای نقش برجسته این دخمه به دست داده؛ نقش ‌برجسته‌ای که به نقش فروهر (الهه بالدار) منسوب و معروف بوده و دلیلی برای هخامنشی بودن زمان این اثر باستانی است.

    گوردخمه روانسر برخلاف همه گوردخمه‌های ایران در همه اعصار تاریخی، در ارتفاعی نزدیک به سطح زمین حجاری شده است که این موضوع سبب مناسب دیگری برای دخمه ‌خواندن این مکان است؛ ارتفاعی چنان کم و در دسترس که متاسفانه باعث تخریب و آسیب این اثر با ارزش به دست افراد ناآگاه شده است.

    اتاقک داخل دخمه مستطیلی شکل بوده و سقف آن، باز هم برخلاف گوردخمه‌ها، گنبدی شکل است، در یکی از دیواره‌های درون اتاقک، صفحه‌ای حجاری شده به صورت یک قاب در دل دیوار سنگی برجای مانده است که گویی محل همان نقش برجسته فروهر است که در طول زمان از بین رفته و تنها بر اساس مطالعات پژوهشگرانی چون کال مایر و دیگر مستندات می‌توان وجود آن را در گذشته و پیش از تخریب باور کرد.

    مشاهده بیشتر

    گوردخمه روانسر کجاست؟

    کوشک فرهاد یا گوردخمه روانسر در نزدیکی شهر و جاده روانسر به کرمانشاه قرار دارد، این مکان دیدنی در یکی از مسیرهای گردشگری استان کرمانشاه واقع شده است؛ فاصله و دسترسی به این اثر دیدنی و باستانی، از نقاط مختلف استان کرمانشاه به شرح زیر است:

    • فاصله طاق فرهاد از شهر کرمانشاه هفتاد کیلومتر و یک ساعت است.
    • فاصله دخمه روانسر از شهر روانسر حدود دو کیلومتر و پنج دقیقه است.
    • فاصله گوردخمه روانسر از شهر پاوه شصت کیلومتر و بیش از یک ساعت است.
    • فاصله کوشک فرهاد از مجموعه میراث بیستون نود و پنج کیلومتر و بیش از یک ساعت است.

    مکان های مهم نزدیک به گوردخمه روانسر

    شهرستان روانسر که در حد فاصل شهر کرمانشاه و منطقه اورامانات پاوه قرار دارد یکی از پرجاذبه‌ترین مناطق گردشگری استان کرمانشاه است.

    بسیاری از آثار و مکان‌های تاریخی، مذهبی و طبیعی‌ – تفریحی منطقه، در نزدیکی کوشک فرهاد قرار دارند که برخی از این جاذبه‌های دیدنی به شرح زیر هستند:

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به کوشک فرهاد

    یکی از زیباترین و بهینه‌ترین مسیرهایی که توسط سامانه کرمانشاه گشت به عنوان مسیر گردشگری مشخص شده است، مسیر گردشگری شهر کرمانشاه به سمت شهرستان‌های روانسر و جوانرود است.

    این مسیر با گذشتن از بخش شاهو در شهرستان روانسر، وارد بخش اورامانات در شهرستان پاوه می‌شود؛ بنابراین با توجه به موقعیت کوشک فرهاد که در نزدیکی جاده قرار دارد؛ به گردشگران پیشنهاد می‌شود اگر قصد بازدید از نقاط این مسیر گردشگری را دارند، از این گوردخمه نیز دیدن کنند.

    در کنار این گوردخمه تاریخی امکان پارک ماشین وجود دارد و بازدید از درون گوردخمه نیازمند کفش مناسب برای مسیر سنگی آن است پس حتماً با خود کفش مناسب به همراه داشته باشید.

    اقامتگاه های روانسر

    گالری تصاویر گوردخمه روانسر

    گوردخمه روانسر روی نقشه

    ×