تپه چقاگاوانه

تپه چقاگاوانه

    درباره تپه چقاگاوانه

    تپه چقاگاوانه یا چیاگاوانه تپه‌ای تاریخی در مرکز شهر اسلام آباد غرب و متعلق به دوران باستان است که پیشینه آن را تا هزاره چهارم پیش از میلاد و به زمان تمدن بابل اثبات کرده‌اند.

    نام این مکان برگرفته از واژه کردی «چیا» به معنای تپه، بلندی و ارتفاعات کله‌ قندی است اما در حقیقت این مکان قلعه‌ای بزرگ و چند طبقه بوده که در طول زمان تخریب شده و تبدیل به تپه شده است؛ از طرفی این قلعه‌ها و سازه‌ها را در گذشته بر زمین‌های مرتفع بنا می‌کرده‌اند.

    به هر روی جاذبه چقاگاوانه از نوع سازه‌هایی است که در وسط بسیاری از شهرهای ایران وجود دارند و با توجه به زبان منطقه با نام‌های قلعه، قلا، چیا و… مشخص می‌شوند.

    لفظ «گاوانه» نیز صفتی در زبان کردی است که برخی به غلط آن را به لفظ «گاو» منتسب می‌دارند اما این لفظ صورت دیگری از «گایانه» و نام نوعی گیاه بوده است و اگر منسوب به «گاو» بوده باشد، معنای استعاری داشته، مانند «گاوآهن»، صفتی برای بزرگی و نشان‌ دهنده وسعت و بلندی قلعه چقاگاوانه بوده است.

    سازه چقاگاوانه شامل دو بخش مستقل بوده که یک بخش با اتاقی متعدد محل سکونت حاکم و بخش دیگر مربوط به اداره، خدمات و تاسیسات قلعه بوده است؛ این بخش دوم را اتاق‌ها و کوره‌هایی تشکیل می‌دهند که کاربرد سفال‌ سازی و صنعتی داشته‌اند.

    در کاوش‌های باستان‌ شناسی تعداد زیادی کوزه‌های سفالی و لوح گلی در این بخش به دست آمده‌اند که نقش‌ها و نوشته‌هایی به خط میخی بابلی دارند، لوح‌های پخته شده نشان می‌دهند که در بخشی از این قلعه صنعت سفال‌ سازی فعال بوده است.

    از دیگر اشیاء مکشوفه در کاوش‌های متعدد، باید به مهرهای حکومتی، مهر‌های سنگ عقیق، مهره‌های استخوانی و… اشاره نمود که هر یک متعلق به دوره‌های بسیار قدیمی از عصر سنگ و مفرغ و آهن تا عصر اشکانیان بوده، برخی از این آثار نیز مربوط به دوران نوسنگی جدید هستند.

    در یکی از آخرین کاوش‌ها تعداد هشتاد و دو قطعه لوح گلی با نوشته‌های میخی کشف شده است که از این الواح تعداد پنجاه‌ و شش لوح سالم بوده و تعداد بیست‌ و هشت لوح نیز شکسته و ناقص هستند؛ متن میخی این الواح همگی ترجمه شده و تعلق آن‌ها به تمدن بابلی تایید شده است.

    یکی از جالب‌ترین آثار مکشوفه در تپه چقاگاوانه، تیغه‌ای مفرغی است که نام و امضای حاکم به خط میخی بر آن حک شده است؛ معنای آن نام به زبان امروزی «کاخ دای» است که «دای» بخش انتهایی نام حاکم بوده است.

    همچنین مجسمه حیوانی شبیه گرگ سانان نیز در یکی از اتاق‌ها به دست آمده که جنس آن از سفال پخته بوده و اندازه آن چهار سانتی متر است و گویی نشان یا نمادی برای حاکم بوده که معمولا برای تزیین در دسته عصا یا بر اریکه پادشاهان استفاده می‌شده است.

    مشاهده بیشتر

    تپه چقاگاوانه کجاست؟

    تپه چقاگاوانه در مرکز شهر اسلام آباد غرب و نزدیک به میدان امام‌ خمینی این شهر قرار گرفته است بنابراین راه‌های دسترسی به آن متنوع و به نسبت آسان است؛ فاصله این سازه باستانی از برخی نقاط شهری و مهم به شرح زیر هستند:

    • فاصله میدان بهشتی (پایانه کرمانشاه) از چقاگاوانه یک کیلومتر و سه دقیقه است.
    • فاصله ابتدای بزرگراه کربلا (پایانه کرند غرب) از چقاگاوانه یک کیلومتر و سه دقیقه است.
    • فاصله میدان امام‌حسین (پایانه گیلان‌ غرب) از چقاگاوانه دو و نیم کیلومتر و پنج دقیقه است.

    مکان‌های مهم نزدیک به تپه چقاگاوانه

    شهر اسلام آباد غرب با نام تاریخی هارون آباد، جاذبه‌های متنوعی در پیرامون چقاگاوانه و سطح شهرستان دارد؛ برخی از این مکان‌های گردشگری که در سطح شهرستان اسلام آباد غرب واقع شده‌اند به شرح زیر می‌باشند:

    کاوشگران در یکی از کاوش‌های این سازه به آثار آتش سوزی بزرگی برمی‌خورند که ناشی از حمله ارتش آشور به این قلعه و شهر پیرامون آن بوده است.

    چقاگاوانه و آثار مکشوفه در آن نشان می‌دهند که این سازه، از نظر سبک معماری شبیه سازه‌های موجود در تمدن عیلام بوده و یافتن چند مجسمه عیلامی این تشابه را تایید می‌نماید و برخی از این مجسمه‌ها مربوط به کریشنا، یکی از ایزدبانوان عیلامی است.

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به تپه چقاگاوانه

    بازدید از قلعه چقاگاوانه رایگان و بدون پرداخت ورودیه است و برای بالا رفتن و بازدید از قسمت‌های مختلف آن باید کفش مناسب برای این بافت زمین را به همراه داشته باشید.

    بازدید از تمام بخش‌های چقاگاوانه بین یک تا دو ساعت وقت نیاز دارد و برنامه بازدید از این بنای تاریخی بهتر است در ضمن بازدید از سطح شهر انجام شده تا با فرهنگ مردم و جاذبه‌های بازار قدیمی شهر نیز آشنا شوید.

    اقامتگاه های اسلام آباد غرب

    گالری تصاویر تپه چقاگاوانه

    تپه چقاگاوانه روی نقشه

    ×