تنبورنوازی

تنبورنوازی

    درباره جشنواره تنبورنوازی

    فرهنگ تنبور سازی و تنبورنوازی از آیین‌ها و جلوه‌های فرهنگ موسیقی استان کرمانشاه است که خاص این استان می باشد و در بسیاری از مناطق و شهرستان‌های آن برگزار می‌شود.

    ساز تنبور با اینکه امروزه یک ابزار موسیقی عام شده و در تمام ایران و دیگر کشورها نیز نواخته می‌شود، اما خاستگاه اولیه‌ آن در استان کرمانشاه و مرکز امروزی آن در مناطقی است که مردم آن پیرو آیین یارسانی هستند.

    بیشتر پیروان این آیین در شهرستان دالاهو، شهرستان صحنه و شهرستان سرپل‌ ذهاب هستند و ساز تنبور و مقام‌های محلی آن، برای این مردمان از موسیقی صرف فراتر رفته، حالتی قدسی و دینی پیدا کرده است؛ جشن تنبور نوازی بیشتر در صحنه و دالاهو و در چله‌خانه‌ها و مکان‌های مقدس برگزار می‌شود و زمان برگزاری آن نیز در ایام مختلفی انجام می‌گردد.

    مشاهده بیشتر

    جشنواره تنبورنوازی کجا برگزار میشود؟

    جشن تنبورنوازی بیشتر در میان باورمندان به آیین و مذهب یارسانی (اهل حق)،و بیشتر در مکان‌های مقدسی مانند خانقاه‌ها، چله‌ خانه‌ها، بقعه‌ها و زیارتگاه‌هایی چون زیارتگاه بابایادگار، روستای توت‌ شامی، دایراک‌ خاتون، آرامگاه ویس قرنی و گاهی نیز در مراکز فرهنگی شهرستان‌های دالاهو، صحنه، سرپل‌ ذهاب و دیگر شهرهایی که پیروان یارسانی دارند و یا تنبورنوازی جزیی از سنت آن مردم است برگزار می‌شود.

    محل اجرای جشنواره تنبورنوازی در سال‌های آینده، همراه با آدرس دقیق شهر، روستا و مکان‌های مقدس، مدتی پیش از برگزاری توسط سامانه‌ کرمانشاه‌ گشت به اطلاع عموم علاقه‌ مندان خواهد رسید.

    جشنواره تنبورنوازی در چه زمانی از سال برگزار میشود؟

    اجرا و برگزاری جشن تنبور نوازی زمانی خاص و ثابتی ندارد و در طول سال، در ایام مختلف و به بهانه‌های فرهنگی یا عیدها و مناسبت‌های مذهبی برگزار می‌شود؛ از مناسبت‌ها و روزهای خاصی که جشنواره تنبورنوازی را باعث می‌شود، می‌توان به نوروز، نیمه‌ی شعبان، عید فطر و قربان، عید یارسانی‌ها موسوم به عید نو، عید خاوه‌ن‌کار و… اشاره نمود که هر ساله با تقویم شمسی در گردش بوده و هر سال با یک روز ایرانی همپوشانی پیدا می‌کنند.

    یکی از نمونه‌های جذاب این جشن در روز عید نو و در محوطه‌ی بابایادگار در روستای بان‌ زرده برگزار می‌شود که زنان و مردان پیرو آیین یارسان، از کودک تا سالخورده و در جمعیت‌های چند صد نفری با هم هم‌ نوازی تنبور کرده، آوازهای مقامی و آیینی را همخوانی می‌کنند؛ زمان این جشن نیز در سایت کرمانشاه‌ گشت و مدتی پیش از اجرا به اطلاع گردشگران و کاربران خواهد رسید.

    پیشنهاد کرمانشاه گشت برای جشنواره تنبورنوازی

    جشن تنبور به معنای خاص کلمه یک جشنواره‌ فرهنگی است، چرا که شرکت‌ کنندگان و نوازندگان از مرد و زن و پیر و جوان، همگی لباس‌های سنتی پوشیده، مقام‌های موسیقیایی محلی و بومی را نواخته و آوازهایی باستانی به هر دو زبان فارسی و کردی همخوانی می‌کنند؛ بنابراین به گردشگران توصیه می‌شود با شرکت در جشنواره تنبورنوازی با فرهنگ مردمی و آداب و رسوم مردم کرمانشاه و قوم کرد نیز آشنایی پیدا نمایند.

    از دیگر جاذبه‌های این جشن همراهی نمودن گروه‌های تنبور نواز با مولودی‌ خوانان و شاهنامه‌ خوانان است که شاهنامه‌ی کردی و فارسی را با صدا و لحنی حماسی می‌خوانند؛ غرفه‌های ساخت تنبور، سفارش فروش، آموزش و تعمیرات این ساز باستانی از دیگر برنامه‌های جنبی در جشنواره تنبور نوازی است.

    گالری تصاویر تنبورنوازی

    ×