مجسمه هرکول

مجسمه هرکول

    درباره مجسمه هرکول

    نقش برجسته هرکول یا اثری تاریخی که در زبان مردم به «مجسمه هرکول» معروف شده است، پیکره‌ای انسانی به حالت لمیده است که بر دیواره‌ای از صخره‌های کوه بیستون حجاری شده است؛ مجسمه هرکول نگاره‌ای انسانی – اسطوره‌ای است.

    این پیکره که نام هرکول را به خود گرفته است، نمادی از نیرومندی و در عین حال سمبلی از راحتی و کرختی است، تندیس هرکول در کناره جاده همدان به کرمانشاه، ‌شرق کتیبه داریوش و تقریباً در سیصد متری آن قرار دارد.

    مجسمه هرکول در کرمانشاه یکی از مشهورترین آثار باستانی ایران است؛ این مجسمه در حدود 153 سال قبل از میلاد ساخته شده و در سال 1337 کشف شده است و از آن زمان تا کنون به عنوان یکی از نمادهای شهر کرمانشاه شناخته می‌شود.

    یک نکته عجیب درباره این مجسمه این است که سر این مجسمه 2 بار دزدیده شد اما خوشبختانه هر دو بار کشف شده است! هرچند که مسئولان میراث فرهنگی برای جلوگیری از آسیب بیشتر به سر کنونی مسجمه هرکول، یک سر جدید از جنس آهک ساختند و سر اصلی را در گنجینه میراث فرهنگی نگهداری می‌کنند.

    مشاهده بیشتر

    مجسمه هرکول کجاست؟

    مجسمه هرکول در مجموعه تاریخی، باستانی و ثبت جهانی شده بیستون قرار دارد که یکی از مجموعه‌ها و موزه‌های تاریخی و پر ارزش در ایران و سرتاسر جهان است.

    مجموعه بیستون با تمام مکان‌ها، آثار و جاذبه‌های گردشگری خود در دامنه کوه بیستون، در جوار شهر کنونی بیستون و بر مسیر اصلی بزرگراه همدان به کرمانشاه واقع شده است، بنابراین دسترسی به این مجموعه‌ و میراث بی‌همتا به نسبت آسان است و در موقعیت به نسبت نزدیکی از بسیاری مراکز شهری و مراکز استانی در سرتاسر کشور قرار گرفته است.

    فاصله و زمان مورد نیاز برای رسیدن به مجموعه بیستون و بازدید از نقش برجسته هرکول از برخی از مهم‌ترین نقاط شهری به شرح زیر است:

    • فاصله نقش برجسته هرکول از شهر هرسین سی کیلومتر و سی دقیقه است. 
    • فاصله نقش برجسته هرکول از شهر کرمانشاه سی‌ و پنج کیلومتر و سی‌ و پنج دقیقه است.
    • فاصله نقش برجسته هرکول از شهر تهران چهارصد و شصت کیلومتر و شش ساعت است.   
    • فاصله نقش برجسته هرکول از شهر همدان صد و پنجاه کیلومتر و دو ساعت و بیست دقیقه است.

    مجسمه هرکول مربوط به چه زمانی است؟

    مجسمه یا تندیس هرکول که در مجموعه بیستون و در جایی مشرف به جاده ابریشم باستانی واقع شده است متعلق به دوران اشکانی – سلوکی است.

    سلوکیان سلسله‌ای پادشاهی در یونان باستان بوده‌اند و دلیل این نام‌ گذاری از یک سو این است که هرکول اسطوره‌ای یونانی بوده و از سوی دیگر سال‌های زیادی از حکمرانی سلوکیان با پادشاهی اشکانیان همپوشانی دارد و مدام در جنگ و صلح بوده‌اند.

    سلوکیان به مدت ۶۵ سال فرمانروایی کرده‌اند که اواخر حکومت آن‌ها با اوایل پادشاهی اشکانی مقارن می‌شود.

    جنس تندیس هرکول از سنگ آهک است، طول مجسمه 1.47 متر، طول سکوی آن 2.20 متر و کاشف این مجسمه علی سلمانی، سرکارگری است که در هنگام ساخت جاده جدید همدان – کرمانشاه (در سال 1337) این مجسمه با ارزش را پیدا کرده است.

    گالری تصاویر مجسمه هرکول

    مجسمه هرکول روی نقشه

    ×