کاروانسرای صفوی

کاروانسرای صفوی

    درباره کاروانسرای صفوی

    کاروانسرای عباسی، شاه‌ عباسی یا کاروانسرای بیستون نام‌هایی برای یک کاروانسرای تاریخی بسیار پرارزش در مجموعه جهانی بیستون هستند.

    این بنای تاریخی در مسیر جاده قدیمی کرمانشاه به همدان، پایین‌ دست روستای قدیمی بیستون قرار دارد، کاروانسرای عباسی بیستون در مقابل نقش فرهادتراش بیستون و در مساحتی بیش‌ از شش هزار متر مربع بنا شده است؛ طرح آن را صفوی و در فرم متعارف آن دوره یعنی چهار ایوانی اجرا کرده‌اند.

    طبق کتیبه‌ای که بر سردر کاروانسرا موجود است این سازه تاریخی در نخستین سال‌های دوره صفویه و به همت شیخ علی‌ خان زنگنه پدید آمده است؛ شیخ علی‌ خان زنگنه حاکم وقت کرمانشاه و صدراعظم شاه سلیمان صفوی بانی بسیاری از عمارت‌ها و ابنیه‌های تاریخی در کرمانشاه بوده، چنان که در آخرین سال‌های قرن یازده هجری عایدات دو دانگ از روستاها و زمین‌های قره‌ ولی و چم‌ بتان را وقف کاروانسرای بیستون می‌کند.

    چنانکه پیش‌تر در قسمت نقش برجسته مهرداد دوم گفته شد؛ نسخه‌ای از این وقف‌ نامه‌ها را می‌توان در دامنه بیستون و حک شده بر نقش‌ برجسته‌های اشکانی مشاهده کرد؛ حاکم وقت کرمانشاه بر کتیبه باستانی روا می‌داند که قسمتی از آن را برای ثبت وقف‌ نامه خود تباه کند.

    به هر روی، کاروانسرای شاه عباسی بیستون تا زمان قاجاریه و به عنوان کاروانسرا مورد استفاده مسافران و کاروانیان بوده است؛ اما طبق روایات تاریخی در اوایل دوره قاجار دست‌ خوش زلزله‌ای مهیب شده، خسارت‌ها و آسیب‌های جدی دیده است؛ تا اینکه در دوره ناصری و بر اساس وقف‌ نامه‌ای که امروزه موجود است، به امر ناصرالدین‌ شاه و به دستور آقا خان نوری و به دستان جعفر خان معمار باشی مرمت می‌شود؛ در حالیکه در سفرنامه معروف و معتبر عضدالملک چنین آمده است که این مرمت بیش‌تر موجب خسارت و خرابی مضاعف این بنا شده است.

    کاروانسرای صفوی بیستون در دوران پهلوی اول و به دلیل خرابی و عدم استفاده، تبدیل به انبار غله و در دوره‌ای تبدیل به محلی برای نگهداری سواره‌ نظام می‌شود و متاسفانه چنین سوء کاربری‌هایی موجب خرابی بیش‌ از پیش گشته است؛ چرا که در هر دوره و به اقتضای نحوه استفاده، در معماری و نقشه کاروانسرا دست‌ برده‌اند و قسمت‌هایی از آن را تخریب نموده‌اند.

    در دوره بعد از سال پنجاه و هفت، این بنای ارزشمند برای سالیان متمادی مسکن خانواده‌های بی‌بضاعت بیستون بوده است! و بعد از آن به مدت هفده سال تبدیل به زندان شده در اختیار اداره امور زندان‌ها قرار می‌گیرد! اما در نهایت و بعد از این همه حوادث تراژیک که از سر این بنای تاریخی می‌گذرد، در سال‌های پیشین، به صاحب اصلی یعنی اداره میراث فرهنگی و گردشگری برگردانده می‌شود.

    مشاهده بیشتر

    کاروانسرای صفوی کجاست؟

    کاروانسرای صفوی در مجموعه تاریخی، باستانی و ثبت جهانی شده بیستون قرار دارد که یکی از مجموعه‌ها و موزه‌های تاریخی و پر ارزش در ایران و سرتاسر جهان است.

    مجموعه بیستون با تمام مکان‌ها، آثار و جاذبه‌های گردشگری خود در دامنه کوه بیستون، در جوار شهر کنونی بیستون و بر مسیر اصلی بزرگراه همدان به کرمانشاه واقع شده است، بنابراین دسترسی به این مجموعه‌ و میراث بی‌همتا به نسبت آسان است و در موقعیت به نسبت نزدیکی از بسیاری مراکز شهری و مراکز استانی در سرتاسر کشور قرار گرفته است.

    فاصله و زمان مورد نیاز برای رسیدن به مجموعه بیستون و بازدید از جاذبه کاروانسرای شاه عباسی از برخی از مهم‌ترین نقاط شهری به شرح زیر است:

    • فاصله کاروانسرای صفوی از شهر هرسین سی کیلومتر و سی دقیقه است. 
    • فاصله کاروانسرای شاه عباسی از شهر کرمانشاه سی‌ و پنج کیلومتر و سی‌ و پنج دقیقه است.
    • فاصله کاروانسرای شاه عباسی از شهر تهران چهارصد و شصت کیلومتر و شش ساعت است.  
    • فاصله کاروانسرای بیستون از شهر همدان صد و پنجاه کیلومتر و دو ساعت و بیست دقیقه است.

    کاروانسرای صفوی مربوط به چه زمانی است؟

    کاروانسرای شاه عباسی بیستون یا کاروانسرای صفوی متعلق به دوره‌ صفوی بوده و عصر صفوی از سال ۱۵۰۱ میلادی (۵۲۲ سال پیش) یعنی از زمان تاج‌ گذاری شاه اسماعیل اول تا سال ۱۷۳۶ (۲۸۷ سال پیش) و تا مرگ نادر سردودمان افشاریه را شامل می‌شود.

    این کاروانسرا با شمار زیادی از بناهای مشابه به احتمال بسیار در دوران شاه عباس سوم ساخته شده‌ است که از ۱۷۳۲ تا ۱۷۳۶ میلادی (۲۸۷ تا ۲۸۱ سال پیش از اکنون) حکومت می‌کرده است.

    از نظر معماری بنای کاروانسرای عباسی بیستون به فرم چهار ایوانی بوده، چهار برج متفاوت‌ الشکل در چهار گوشه اصلی آن ساخته شده است؛ وجود این چهار برج و ساختار و نمای منحصر به‌ فرد هر برج، از جمله نمادها و شاخصه‌هایی است که کاروانسرای عباسی را در میان دیگر بناهای هم‌ رده بی‌همتا کرده است.

    دو برج به شکل هشت‌ ضلعی و دو برج دیگر مدور هستند و به صورت مورب هر برجی مقابل برج هم شکل خود قرار دارد؛ متاسفانه، امروز تنها یک برج کامل و بخشی از بدنه برج دیگر بر جای مانده است.

    دیوارهای پیرامونی کاروانسرا از داخل و خارج، تا کف طاق‌ نماها با سنگ تراش‌ خورده و بالاتر از طاق‌ نما با آجر ساخته شده‌اند، سنگ‌های تراش‌ خورده‌ای که در دیوارهای کاروان‌ سرای شاه‌ عباسی استفاده شده‌اند مربوط به عصر ساسانی و سطح آن‌ها مملو از علائم حجاری شده است؛ گویی این مصالح را از آثار تخریب شده یا آثار ناتمام در دوره ساسانی سپسین به دست آورده، خرج ساختن بناهایی در دوره‌های نزدیک‌تر کرده‌اند.

    گالری تصاویر کاروانسرای صفوی

    کاروانسرای صفوی روی نقشه

    ×