سد ساسانی

سد ساسانی

    درباره سد ساسانی

    سد ساسانی در امتداد رود گاماسیاب قرار دارد و طبق پژوهش‌های ایران – ‌باستان شناسی، دارای دیواره‌هایی به طول بیش از یک کیلومتر بوده است؛ که بیش از نیم کیلومتر از این دیواره، عرض رودخانه گاماسیاب را قطع می‌کند و تا نزدیکی حریم روستای چم بطان سفلی (پایین دست) ادامه می‌یابد؛ رودخانه بسیار بزرگ، طولانی و پرآب گاماسیاب، از بلندی‌های مناطق نهاوند کنونی سرچشمه گرفته و از کنار کوه بیستون در استان کرمانشاه گذشته و به رودخانه دینور می‌ریزد.

    پلی تاریخی موسوم به پل خسرو که در حریم دشت بیستون، در دو کیلومتری کوه بیستون و بر رودخانه گاماسیاب قرار دارد، یکی از سازه‌های عصر ساسانی و جزئی از سد عظیم ساسانی بوده که در طول تاریخ، علت پدید آمدن بسیاری از ابنیه‌ها، سازه‌ها و آثار تاریخی و باستانی در منطقه بوده است.

    ضلع شمالی دیواره سد، از پل موسوم به پل خسرو و نزدیک به پانصد متر به طرف جاده ساسانی امتداد داشته، سپس به سمت جنوب به طول بیش‌ از یک کیلومتر ادامه می‌یابد؛ نخستین بار باستان شناسان آلمانی در سال‌های دهه شصت میلادی در قرن بیست، در کاوش‌هایی به بقایای پشت‌ بندهای سنگی و یکپارچه سد رسیدند و آغاز به بهره برداری و کاوش بیشتر کردند.

    سد ساسانی از سنگ‌های تراش خورده، یک شکل و یک جنس، به فرم‌های مکعب مستطیل ساخته شده است؛ که بدنه اصلی و سازه سد ساسانی را تشکیل می‌دهند و با سنگ چین‌هایی در سمت تلاقی با آب، از این سازه محافظت کرده‌اند.

    بر مبنای پژوهش‌ها و با استناد به نظریه‌های کارشناسان این حوزه، پل خسرو یا پل ساسانی، قسمتی از تأسیسات و سازه‌های مجتمع‌ گونه این سد است که اگر از بالا به این سازه‌ها بنگریم، در نظرگاهی عمودی، این مجموعه‌ سازه‌های مستطیلی شکل و عظیم، که دربرگیرنده حصارها، حریم‌ها و دیگر متعلقات سد هستند، همان معماری سد بزرگ ساسانی می‌باشند.

    تخته سنگ‌های تراش‌ خورده و بسیار بزرگی که امروزه در دو جانب کناره‌های گاماسیاب مشاهده می‌شوند، این نظریه را تقویت می‌کنند که این همه، بخش‌هایی از یک مجموعه‌ سازن بسیار عظیم و با کاربردهای متنوع بوده‌اند که گویا در عصر ساسانی پسین و به دلایلی نیمه‌ تمام باقی مانده‌اند.

    برخی از بزرگان باستان شناسی نیز بر این نظر هستند که سد به منظور احداث شکارگاه معروف به شکارگاه خسروپرویز پدید آمده است؛ شکارگاهی که با اسامی مختلفی از جمله «شکارگاه گراز»، «شکارگاه خسرو» و «شکارگاه سلطنتی» از آن یاد می‌شود؛ همان شکارگاهی که تصاویری از آن، در طاق بزرگ در طاق بستان به شکل حجاری شده وجود دارد.

    دلیل موجه برای این نظریه چنین است که با تشکیل این سد، آب رودخانه گاماسیاب به صورت یک مرداب طبیعی و گسترده، در پشت سد و در دشت بیستون جمع می‌شود و فضایی بکر و بیشه مانند را جهت شکار شاهان مهیا می‌نماید.

    مشاهده بیشتر

    سد ساسانی کجاست؟

    سد ساسانی در مجموعه تاریخی، باستانی و ثبت جهانی شده بیستون قرار دارد که یکی از مجموعه‌ها و موزه‌های تاریخی و پر ارزش در ایران و سرتاسر جهان است.

    مجموعه بیستون با تمام مکان‌ها، آثار و جاذبه‌های گردشگری خود در دامنه کوه بیستون، در جوار شهر کنونی بیستون و بر مسیر اصلی بزرگراه همدان به کرمانشاه واقع شده است، بنابراین دسترسی به این مجموعه‌ و میراث بی‌همتا به نسبت آسان است و در موقعیت به نسبت نزدیکی از بسیاری مراکز شهری و مراکز استانی در سرتاسر کشور قرار گرفته است.

    فاصله و زمان مورد نیاز برای رسیدن به مجموعه بیستون و بازدید از این جاذبه از برخی از مهم‌ترین نقاط شهری به شرح زیر است:

    • فاصله سد از شهر هرسین سی کیلومتر و سی دقیقه است. 
    • فاصله سد از شهر کرمانشاه سی‌ و پنج کیلومتر و سی‌ و پنج دقیقه است.
    • فاصله سد از شهر تهران چهارصد و شصت کیلومتر و شش ساعت است.  
    • فاصله سد از شهر همدان صد و پنجاه کیلومتر و دو ساعت و بیست دقیقه است.

    سد ساسانی مربوط به چه زمانی است؟

    سد ساسانی بخشی از یک تاسیسات آبرسانی در دشت بیستون و در گذرگاه رود گاماسیاب بوده که مانند کاخ ناتمام ساسانی و بسیاری بناهای دیگر ناتمام مانده است و یا در حمله‌ی اعراب تخریب شده‌ است.

    این سد گویی از جمله‌ سازه‌هایی است که در دوران متاخر ساسانی و در سال ۶۵۱ میلادی (۱۳۷۲ سال پیش از امروز) ناتمام مانده یا تخریب شده است.

    به همین دلایل قدمت ساخت این بنای ناتمام یا تخریب شده دستکم به حدود ۱۴ قرن پیش برمی‌گردد و شمار زیادی از بناهای نیمه تمام یا در شرف اتمام در این دوره از حکومت ساسانیان در بیستون، استان کرمانشاه و در کل ایران نشانگر اوج رونق و اعتلای تجارت و معماری در آن دوره بوده است.

    گالری تصاویر سد ساسانی

    سد ساسانی روی نقشه

    ×