غار دو اشکفت

غار دو اشکفت

    درباره غار دو اشکفت

    غار دو اشکفت (دو غار) کرمانشاه یکی از قدیمی‌ترین سکونتگاه‌های انسانی است، که بالاسر طاق بستان و پارک کوهستان و در دامنه کوه «میوله» پدید آمده است.

    این مکان بسیار باستانی به صورت دو غار (اشکفت) در کنار هم هستند و چنان که آمد، لفظ «دو اشکفت» خود به معنای «دو غار» است، اما به هر دلیل به نام «غار دو اشکفت» معروف گشته است.

    غار دو اشکفت در حدود سی‌ صد متر بالاتر از پارک کوهستان بوده و پارک کوهستان نیز مشرف و متصل به حریم طاق بستان است؛ بنابراین با وجود قدمت، بکری و تاریخ عجیب غار، دسترسی به آن بسیار ساده بوده، می‌توان آن را قسمتی از مجموعه تاریخی طاق بستان در نظر گرفت.

    غار دو اشکفت را نخستین بار دو پژوهنده ایرانی – کرمانشاهی، آقایان «فریدون بیگلری» و «سامان حیدری» شناسایی، کاوش و مطالعه کرده‌اند؛ اولین نتیجه تحقیق این دو محقق، تعلق غار دواشکفت به دوره پارینه سنگی میانی بود؛ دوره‌ای زمین شناختی بین چهل تا صد هزار سال پیش، که انسان‌های نخستین هوشمند (نئاندرتال)، در این غار شگفت می‌زیسته‌اند و از غار دواشکفت برای سکونت طولانی مدت استفاده می‌کرده‌اند؛ در نتیجه دور از واقعیت نخواهد بود اگر، غار دواشکفت را یکی از نخستین «خانه»های بشر نام کنیم.

    ابزارهای کاوش شده در غار دواشکفت مربوط به عصر شکارگری در زاگرس و متعلق به صنعت دوره موسوم به «موستری» یعنی دوره ابزار سازی از سنگ است. این ابزارهای سنگی و چخماقی علاوه‌ بر غار دو اشکفت در چندین غار دیگر نیز، که نزدیک به دواشکفت هستند، یافته شده‌اند و نزدیک‌ترین آن‌ها، غار «پناهگاه ورواسی» در کوه «ماسی» است؛ پناهگاه ورواسی به دست کاوشگر آمریکایی «بروس هو» کاوش و مطالعه شد و به همان نتایج مربوط به غار دواشکفت رسید.

    ابزارهای سنگی به دست آمده از غار دواشکفت، از نوع خراشنده‌ها، خراشنده‌های جانبی و دیگر ابزار کار و شکار هستند و جنس سنگ به‌ کار رفته در این ابزارها، همان سنگ دارای رگه‌های «رادیولاریت» است که در بافت تمام کوه‌های طاق بستان، بیستون و دیگر کوه‌های منطقه وجود دارد.

    ساکنان انسانی غار دواشکفت، نخستین افراد هوشمند از تبار بشر و باستانی‌ترین نیاکان ما بودند که برای حفظ و تداوم زندگی، ارزشمندترین چیزی که داشته‌اند، به غارهای دواشکفت پناه برده‌اند؛ از سپیده دمان باستانی روزهایشان تا تاریکی اساطیری شامگاهان، به دنبال شکار انواع بز، گور، اسب، گاو و گراز وحشی بوده‌اند و در گرگ‌ و میش، در عصرگاهان زاگرس، گروه گروه در سکوت اندوهناکی به خانه‌شان، به غار دواشکفت بازمی‌گشتند و سر بر بالین سنگی می‌نهادند، شاید که رویایی تازه و گنگ، از روشناهای روزی دیگر و شکاری دیگر، آرام‌ آرام در خوابشان بلغزد.

    مشاهده بیشتر

    غار دو اشکفت کجاست؟

    غار دو اشکفت در حریم آثار باستانی طاق بستان واقع شده، بنابراین مسیر رسیدن به غار را (با خودرو)، از چند مکان اساسی و نزدیک به منطقه در زیر می‌آوریم:

    • دسترسی به غار دواشکفت از میراث جهانی بیستون، سی‌ و پنج کیلومتر و سی‌ و پنج دقیقه است.
    • دسترسی به غار دواشکفت از مجموعه تاریخی طاق بستان، سه‌ و نیم کیلومتر و ده دقیقه است.
    • از فرودگاه بین‌ المللی کرمانشاه (شهید اشرفی اصفهانی) تا غار دواشکفت، مسیری معادل با پانزده کیلومتر و بیست دقیقه را باید طی کرد.
    • از پایانه مسافربری کرمانشاه (کاویانی) در محور کرمانشاه – همدان، تا غار دواشکفت، طی کردن هفت کیلومتر مسافت و پانزده دقیقه زمان لازم است.

    مکان‌های مهم نزدیک به غار دو اشکفت

    با نظر به نزدیکی غار دواشکفت به مجموعه آثار تاریخی طاق بستان و بیستون، جاذبه‌های گردشگری پیشنهادی و نزدیک به این غار را در زیر برمی‌شماریم:

    • بلوار طاقبستان، درخت رحمت و…
    • کتیبه‌های سنگی مربوط به دوران ساسانی که در محوطه تاریخی طاق بستان قرار دارند.
    • چشمه میوله (کوثر) که در بالای سمت راست غار دواشکفت، در کوه «میوله» پدیدار است.
    • پارک کوهستان، پارک شرقی و غربی که نزدیک به غار دواشکفت و مشرف به طاق بستان هستند.

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به غار دو اشکفت

    کرمانشاه گشت به گردشگران، کوهنوردان و علاقه‌ مندان به آثار تاریخی پیشنهاد می‌دهد که برنامه خود را برای بازدید از غار دواشکفت در برنامه بازدید از طاق بستان بگنجانند.

    از طرفی به عزیزان توصیه می‌شود که برای رفتن به غار دواشکفت، با اینکه مسافت زیادی از طاق بستان ندارد، اما از کفش مناسب و متناسب با فصل از لباس راحت استفاده نمایند.

    در ضمن اگر عزم بازدید از غار دواشکفت را جزم کرده‌اید، در این غارها افزون بر جاذبه‌های درون غار دواشکفت، چشم‌ انداز بی‌نظیری از طاق‌ بستان، شهر کرمانشاه و تمام ناحیه پیش‌ رویتان در اختیار دارید.

    اقامتگاه های کرمانشاه

    گالری تصاویر غار دو اشکفت

    غار دو اشکفت روی نقشه

    ×