طاق گرا (تاق گرا)

طاق گرا

    درباره طاق گرا (تاق گرا)

    سازه طاق‌ گرا که در فرهنگ بومی منطقه به تاق شیرین شهره است، در نزدیکی شهر سرپل ذهاب و در فاصله کمی بعد از پلیس راه پاتاق قرار دارد.

    بنای طاق‌ گرا متعلق به عصر ساسانیان بوده و آن را در مسیر باستانی ساخته‌اند که فلات ایران را به منطقه میان رودان وصل می‌کرده است.

    البته در کتاب‌های تاریخی سیر الملوک و نزهه‌ القلوب روایتی هست که اشاره به سازه تاق گرا دارد و طبق این روایت، نوشیروان عادل به دلیل سرپیچی پسرش انوش، شروین را به حکومت حلوان می‌گمارد تا از مردم خراج بگیرد و شروین در طاق گرا فرو نشسته، با زنی جادوگر به نام مریه دوستی می‌کند.

    درباره ریشه نام تاق گرا و واژه گرا معناهای متفاوتی در تاریخ ذکر نموده‌اند؛ برخی آن را به معنای نوکر و برخی دیگر به معنای واحد مسافت دانسته‌اند که یک شانزدهم ذرع بوده است.

    روایتی دیگر حاکی از آن است که طاق گرا به دست معماری دلاک و حجامت کار ساخته شده است و چون لفظ «گرا» به معنی دلاک نیز هست به این دلیل این نام را بر سازه مورد نظر گذاشته‌اند اما در حقیقت بنای طاق گرا در اواخر ساسانی و به عنوان نمادی برای سرحدات مرزی، یا به عنوان یادبود اتمام جاده شاهی و یا برای کاربری‌های چاپار و نامه رسانی بنا گردیده است و بیش‌تر باستان شناسان بر آن هستند که این بنا در زمان خسرو دوم ساخته شده است.

    معماری طاق گرا از نوع و سبک معماری باستانی ایرانی است و دارای یک ایوان گونه است که مانند صحن کوچکی سازه اصلی را در بر گرفته است.

    بنای خود تاق نیز از جنس سنگ‌های تراش خورده بوده و سقف آن را به شکل تاق قوسی ساخته‌اند؛ دور تا دور سقف را با کنگره و به سبک قلعه‌ها تزیین کرده‌اند و به دلیل کوچکی، بنا بیش‌تر کارکرد نمادین و یادگار داشته است.

    مصالح و ملات عمده تاق گرا لاشه سنگ و گچ است و رویه بیرونی آن را با سنگ‌های تراش خورده ساخته‌اند. طاق گرا به دلیل نمادین بودن سازه آن و نیز ابهامی که در زمان ساخت آن وجود دارد، از عنوان‌های زیادی برخوردار بوده و کاربردهای متفاوتی را برای آن حدس زده‌اند؛ از جمله این نمادها می‌توان به اتمام راه کاروان رو، اتراقگاه شاهی، اریکه سلطنتی و بنای یادبود پیروزی اشاره کرد.

    مشاهده بیشتر

    طاق گرا کجاست؟

    طاق گرا (تاق گرا) در یکی از مهم‌ترین مناطق غرب و در نزدیکی گردنه معروف پاتاق واقع شده است؛ فاصله‌ و مسیر آن تا شهر سرپل ذهاب در استان کرمانشاه به نسبت نزدیک بوده و فاصله اندکی از جاده اصلی یا همان بزرگراه راه کربلا دارد.

    فاصله و زمان مورد نیاز برای رفتن به طاق گرا از برخی نقاط به شرح زیر است.

    • فاصله شهر سرپل ذهاب تا تاق گرا بیست کیلومتر و بیست دقیقه است.
    • فاصله قلعه زیج منیژه تا طاق گرا شش و نیم کیلومتر و ده دقیقه است.
    • فاصله گوردخمه دکان داوود تا طاق گرا پانزده کیلومتر و پانزده دقیقه است.

    مکان های مهم نزدیک به طاق گرا (تاق گرا)

    منطقه محصور در میان شهر سرپل ذهاب و گردنه پاتاق یکی از مناطقی است که تعداد زیادی از جاذبه‌های گردشگری را در خود دارد؛ این مکان‌ها و جاذبه‌های گردشگری در زمینه‌های تاریخی، مذهبی و طبیعی – تفریحی بوده، شماری از این آثار که در نزدیکی تاق گرا هستند به شرح زیر می‌باشند.

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به طاق گرا

    راه رسیدن به طاق گرا بین مسیر گردشگری کرند غرب تا سرپل ذهاب ترکیبی از دشت‌ها و کوهستان‌ها بوده، از آب ‌و هوای معتدل کوهستانی و مایل به سرد برخوردار است بنابراین بازدید از این جاذبه سفری خاطره انگیز و لذت بخش برای شما می‌سازد.

    بنابراین سامانه کرمانشاه گشت به شما پیشنهاد می‌کند در سفر به استان کرمانشاه از این مسیر زیبا و همچنین این اثر تاریخی دیدن کنید؛ هرچند که مسیر رسیدن به تاق جاده‌ای باریک و فرعی است که به رانندگان توصیه می‌شود احتیاط‌های لازم را برای رسیدن به محل تاق رعایت کنند؛ در محل تاق گرا پارکینگ، آلاچیق و فروشگاهی برای تأمین نیازهای گردشگران موجود است.

    اقامتگاه های سرپل ذهاب

    گالری تصاویر طاق گرا (تاق گرا)

    طاق گرا (تاق گرا) روی نقشه

    دیدگاه کاربران

    1 دیدگاه

    1. واحد گفت:

      سلام و عرض ادب. من به شخصه این مکان را پیشنهاد می کنم و برای خانواده واقعا جایی بسیار عالی هست و پیشنهاد می کنم یه سر بزنید. باتشکر از سایت خوبه کرمانشاه گشت عالی و پر فعالیت

    ×