مقبره فاضل تونی

مقبره فاضل تونی

    درباره مقبره فاضل تونی

    مقبره فاضل‌ تونی، زیارتگاه و یکی از جاذبه‌های گردشگری مذهبی در نزدیکی شهر کرمانشاه و در محله‌ای موسوم به «پل کهنه» است؛ این مقبره مقدسه متعلق به ملا عبدالله‌ بن‌ محمد‌ بشروی و معروف به فاضل تونی است؛ عارفی فقیه و دانشمند که در قرن ‌دهم و یازدهم هجری، یعنی در عصر صفوی می‌زیسته است.

    بقعه‌ و مزار فاضل‌ تونی بر تپه‌ای زیبا و سرسبز در نزدیکی شهر کرمانشاه واقع است؛ طبیعت زیبایی بقعه را در میان گرفته، مسیر رفتن به بقعه برای قدم زدن بسیار خاطره انگیز و به یادماندنی است.

    مقبره فاضل‌ تونی در شکل امروزینش یک گنبد و چهار مناره در پیرامون آن است؛ که پوشش مناره‌ها و نیز سرطاق‌های چهار طرف بارگاه را با کاشی‌های آبی و سفید و با طرح‌های اسلیمی تزیین کرده‌اند.

    فاضل تونی دانشمندی نامی در زمانه خود بود که زاده بشرویه از توابع تون (فردوس) خراسان و در مشهد مقدس ساکن بوده، عمر خویش را صرف تدریس و ترویج علوم دینی می‌کرده است و در اوایل قرن یازده هجری، برابر با نیمه قرن هفده میلادی، یعنی بیش از پانصد و شصت سال پیش و زمانی که عزم سفر و زیارت کربلای معلا را داشته است؛ در جوار شهر کرمانشاه زندگی را بدرود گفته، در پل کهنه به خاک کرمانشاه سپرده می‌شود.

    فاضل‌ تونی در اوان عمر و به همراه برادر خود ملا محمد در اصفهان به تحصیل پرداخت و در علوم زمانه، فقیه و فاضل گردید و به روایتی بهترین شاگرد مولانا محمد حیدر طباطبایی ملقب به میزارفیعا بوده است.

    در زمان وفات این دانشمند والا مرتبه در کرمانشاه، شیخ‌ علی‌ خان زنگنه، از جانب شاه‌ عباس‌ دوم حاکم و والی کرمانشاه بوده است. شیخ‌ علی‌ خان بسیار به فاضل‌ تونی ارادت داشته و بعد از وفات ایشان امر می‌کند تا مزاری در شان او ساخته و نیز بقعه‌ای را در حریم مزارش برپا کنند.

    البته این بقعه اولیه در طول زمان تخریب شده بود و در دهه‌‌های گذشته مقبره تازه‌ای برای آن بزرگوار بنا نهاده‌اند، از آثار و تالیفات بسیاری که از فاضل‌ تونی به یادگار مانده است، می‌توان به این موارد اشاره کرد: شرح‌ الارشاد در فقه، رساله در اصول، رساله در نماز جماعت، حاشیه بر معالم‌ الاصول، تعلیقات بر مدارک‌ الاحکام و…‌ .

    مشاهده بیشتر

    مقبره فاضل تونی کجاست؟

    مقبره فاضل تونی در ضلع شرقی شهر کرمانشاه و نزدیک به کنارگذر (کمربندی) شرقی شهر واقع شده است؛ بنابراین دسترسی به این مقبره مبارکه به‌ نسبت آسان و فاصله مراکز مهم از این مقبره به قرار زیر است:

    • از میدان شهدا تا فاضل تونی مسیر پنج‌ و نیم کیلومتر و زمان ده دقیقه‌ باید طی شود.
    • از میدان آزادی (گاراژ) تا بقعه فاضل تونی مسافت و زمان شش کیلومتر و سیزده دقیقه نیاز است.
    • فاصله و زمان رسیدن به فاضل تونی از پایانه کاویانی (همدان – کرمانشاه) سیزده کیلومتر و بیست دقیقه است.
    • فاصله و زمان مورد نیاز از پایانه راه‌کربلا (ایلام – کرمانشاه) تا زیارتگاه فاضل‌ تونی، یازده کیلومتر و بیست‌ و پنج دقیقه است.

    مکان‌های مهم نزدیک به مقبره فاضل تونی

    به این دلیل که زیارتگاه فاضل تونی در جوار شهر و حتی امروزه جزیی از بافت شهر کرمانشاه شده است، مکان‌ها و جاذبه‌های گردشگری زیادی در سمت شرقی شهر و در مسیر مقبره فاضل تونی قرار دارند که برای نمونه، گردشگران می‌توانند از مکان‌های زیر دیدن نمایند:

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر مقبره فاضل تونی

    سامانه کرمانشاه گشت به تمام زائران، گردشگران و طبیعت‌ دوستان پیشنهاد می‌دهد، اگر قصد بازدید و زیارت از بقعه فاضل تونی را دارند، به دلیل محیط پیرامون بقعه و وجود زمین‌های کشاورزی و باغات در آن ناحیه، علاوه بر لباس و کفش مناسب، پیشنهاد می‌شود دوربین عکاسی و تصویر برداری نیز همراه داشته، از طبیعت پیرامون بقعه عکس‌ها و فیلم‌هایی دیدنی به یادگار بردارند.

    همچنین بازدید از پل کهنه که در فاصله صد متری بقعه قرار دارد نیز به گردشگران توصیه می‌شود.

    اقامتگاه های کرمانشاه

    گالری تصاویر مقبره فاضل تونی

    مقبره فاضل تونی روی نقشه

    ×