تاریکه بازار

تاریکه بازار

    دربارi تاریکه بازار

    تاریکه‌ بازار شهر کرمانشاه، مجموعه‌ای به هم پیوسته از راسته‌های مختلف، قدیمی و سنتی و از جمله بازارهای ساخته شده در عصر قاجار و در مراکز شهری آن روزگار است.

    در کرمانشاه این بازار سنتی بزرگ، در مرکز شهر و در محله بسیار قدیمی فیض‌ آباد قرار گرفته است که در گذشته قسمت اصلی شهر و حتی تنها بخش شهری کرمانشاه بوده است.

    بازارهای موجود در تاریکه بازار

    راسته‌ها و بخش‌های مختلف و مستقل اما به هم متصل تاریکه‌ بازار شهر کرمانشاه عبارت هستند از تاریکه‌ بازار اصلی، تاریکه بازار فیض‌ آباد، بازار توپخانه، بازار اسلامی، بازار زرگرها و بازار سنتی.

    بخش‌های وسیعی از این بازارها هنوز بافت قدیمی و قجری خود را حفظ کرده‌اند و قسمت‌هایی از تعدادی از آن‌ها مرمت و بازسازی شده است و همچنین در برخی از بازارها، ساخت‌ و سازهایی با معماری جدید و امروزی، بافت‌هایی نو را به بافت قدیمی افزوده است.

    مجموعه بازارهای سنتی و موسوم به تاریکه‌ بازار کرمانشاه، در بیش از دویست‌ و هفتاد سال پیش، به فرمان شاهزاده امام‌ قلی حاکم آن زمان کرمانشاه ساخته شد.

    شاهزاده امام‌ قلی، همان عماد‌ الدوله معروف است و «عماد الدوله»، چنان که مرسوم آن دوران بود لقب درباری امام‌ قلی بود. این شاهزاده در شهر کرمانشاه بانی کارها و ساخت‌ اماکن زیادی بوده که برجسته‌ترین نمونه‌های آن‌ها، یکی مسجد عمادالدوله و یکی هم همین تاریکه‌ بازار است.

    بازارهای موجود در تاریکه‌ بازار، از چهارسوق‌ها، راسته‌ها، تیمچه‌ها، معبرها و ورودی‌هایی با سقف پوشیده تشکیل شده، معماری بسیار زیبایی دارند؛ سقف بازارها ‌نسبت به سقف‌های متعارف بلندتر و معماری آن‌ها گنبدی‌ شکل است.

    در پایه‌ گنبدهای سقف‌ها، دریچه‌هایی تعبیه گشته‌اند که جدا از تهویه و گردش هوای درون بازار، روشنایی مورد نیاز بازار را نیز، با نورهای اریب و ملایم تامین می‌کند؛ حرکت و زنده بودن این نورها، به موازات و در پی حرکت خورشید، ترکیب رقصانی از نور و سایه را پدید می‌آورد که در طول روز با رنگ‌ها، عطرها و طنین جنب‌و  جوش کاسب‌ها و مشتریان بازار هماهنگ و هم‌نوا می‌شود.

    هنر و معنماری تاریکه بازار

    ذوق و هنر معماران، نبض زندگی هر روزه، رنگین‌ کمان عطرها، ادویه‌ها و پارچه‌ها و هیاهوی فروشندگان و حضور دم‌ کرده تاریکه‌ بازار، در جان و ذهن مسافران و تاجران و کاروانیان می‌نشست و همراه راهشان می‌شد! آن هم در زمانه‌ای که تمام راه‌ها و مسیرها به «جاده ابریشم» ختم می‌شد.

    جاده‌ای پر از پیچ‌ و تاب ابریشمین که همچون زبانی مشترک، تمام ملت‌ها، سرزمین‌ها و ناشناخته‌ها را، از شرق عالم تا غرب دنیا، از شمال زمین تا جنوب خاک، به هم پیوند می‌داد.

    تاریکه‌ بازار علاوه بر ارزش عظمت تاریخی آن، که بزرگترین بازار سرپوشیده شرق‌ میانه بوده است و افزون بر تبدیل کردن کرمانشاه به قطبی اقتصادی – تجاری از قاجاریه تا امروز، از نظر فرهنگی – اجتماعی نیز هویت‌ بخش مردم کرمانشاه بوده است؛ چنان که همیشه محلی برای رخ‌ دادن و پیش‌ آمدن رویدادهای مهم بوده، بخش عظیمی از سرگذشت کرمانشاه را در خود رقم زده و چون خاطره‌ای همگانی، در خاطر خشت‌های کهن‌اش نگاه داشته است.

    مشاهده بیشتر

    تاریکه بازار کجاست؟

    تاریکه بازار و منطقه موسوم به فیض‌ آباد که تاریکه‌ بازار در آن بنا نهاده شده، شهر اولیه و جوانه پدید آمدن کرمانشاه امروز است؛ بنابراین نه در بخش مرکزی شهر! که شهر کرمانشاه به گرد این مرکز قدیمی ساخته شده است! به این جهت راه‌های اصلی دسترسی از شش‌ گوشه شهر به مرکزی‌ترین نقطه این بازار، به شرح زیر می‌آیند:

    • از مجموعه طاق بستان به تاریکه‌ بازار ده کیلومتر و بیست دقیقه.
    • از میدان آزادی، مرکز شهر، به تاریکه‌ بازار سه کیلومتر و دو دقیقه.
    • از پایانه راه کربلا، ایلام – کرمانشاه، به تاریکه‌ بازار چهار و نیم کیلومتر و ده دقیقه.
    • از پایانه کاویانی، همدان – کرمانشاه، به تاریکه بازار هشت کیلومتر و پانزده دقیقه.
    • از فرودگاه کرمانشاه یا اشرفی‌ اصفهانی به تاریکه‌ بازار بیست کیلومتر و بیست دقیقه.
    • از میدان امام حسین، پایانه کردستان – کرمانشاه، به تاریکه‌ بازار نه‌ و نیم کیلومتر و پانزده دقیقه.

    مکان‌های مهم نزدیک به تاریکه بازار

    علاوه بر بازارهای زیرمجموعه و راسته‌های خود این بازار، جاذبه‌های زیادی در حوزه‌های گردشگری تاریخی، مذهبی و تفریحی – طبیعی در نزدیک تاریکه‌ بازار وجود دارد:

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به تاریکه بازار

    بازار سنتی، تاریخی و سرپوشیده تاریکه‌ بازار در کرمانشاه، که نام آن به دلیل مسقف بودن و نورگیری به نسبت کم در دوران پیش از روشنایی برق بوده است؛ مجموعه‌ای از بازارچه‌ها، تیمچه‌ها و راسته‌های مختلف و تخصصی در همه صنف‌ها می‌باشد که ساخت آن به دوره زندیه باز می‌گردد.

    راسته‌های زرفروشان، ادویه‌فروشان، پارچه‌ فروشان، ابزار یراق‌ فروشان و… از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین راسته‌های تاریکه‌ بازار بوده و وسعت کل بازار چنان زیاد است که بخش‌هایی از آن نام مستقل مانند بازار فیض‌ آباد و بازار اسلامی دارد.

    این بازار در مرکز شهر واقع شده و از بسیاری از خیابان‌ها دسترسی دارد، بنابراین به بازدیدکنندگان و گردشگران توصیه می‌شود خودرو خود را در یکی از پارکینگ‌های این خیابان‌های مجاور پارک کرده، با پای پیاده و در فرصت کافی به گشت‌ و گذار در تاریکه‌ بازار بپردازند.

    وجود برخی تکیه‌ها، مساجد و خانه‌های تاریخی در این بازار لذت بازدید از آن را بیش‌تر کرده، موجب حظ فراوان در بیننده می‌شود.

    اقامتگاه های کرمانشاه

    گالری تصاویر تاریکه بازار

    تاریکه بازار روی نقشه

    ×