غار مردودر

غار مردودر

    درباره غار مردودر

    نام غار «مردودر» نیز همچون غارهای «مرخر»، «مرآفتاب» و «مرتاریک»، از لفظ محلی «مر» به معنای پیچ، انحنا و ورودی نامستقیم، به‌ علاوه جزء «دودر» به معنای دو دهانه یا دو ورودی تشکیل شده است.

    به عبارتی وجه مسمای نام «دودر» برای این غار این است که غار مردودر دارای دو دهانه ورودی یا دو درب مقابل هم و به شکل دورانی است؛ مردودر، یکی از مجموعه غارهای اطراف بیستون و از مناطق شهرستان هرسین است که این منطقه به دلیل بافت کوهستانی و سنگی بیستون و نیز قدمت تاریخی هرسین، یکی از مناطقی است که بیش‌ترین غارها را دارد.

    غار مردودر همسایه نزدیک غار شکارچیان است که خود، از معروف‌ترین و شناخته شده‌ترین غارهای استان کرمانشاه و ایران می‌باشد؛ مردودر مثل دیگر غارهای این مجموعه و نسبت به سطح دهانه‌‌اش، محوطه داخلی عمیق‌تری دارد، چنان که تا بیش از بیست متر عمق داشته و امتداد می‌یابد.

    سقف غار مردودر به صورت میانگین از یک تا سه متر ارتفاع دارد و صحن یا محوطه داخلی آن، به بیش از صد و هفتاد متر مربع می‌رسد؛ چنین ابعادی باعث شده که غار مردودر نسبت به غارهای هم‌ خانواده‌اش مثل مرتاریک، مرآفتاب و مرخر، بزرگ‌تر و دارای فضای وسیع‌تری باشد.

    دو دهانه ورودی غار مردودر به تقریب رو به‌ روی یکدیگر هستند و هر یک از دو ورودی، چشم‌ انداز متفاوت و زیبایی از دامنه‌های بیستون و دشت‌های شهرستان هرسین را قاب می‌گیرند؛ این دو نظرگاه طبیعی که یکی آفتاب‌ تاب و دیگری سایه‌ گیر است طلوع و غروب خورشید را در نگاه گردشگران و طبیعت‌ دوستان نگاره کرده‌اند.

    پایین‌ دست یکی از دو دهانه مردودر، با اندک شیبی به دیواره‌ای عمود می‌رسد و وسوسه‌‌های بکری در دل کوه‌ نوردان و سنگ‌ پیمایان انداخته تا فاتحش شوند؛ دهانه مقابل نیز مشرف به راهی پیچ‌ واپیچ و مال‌ رو است که در مسیری کوهپایه‌ای و زیبا، غارهای «مرتاریک» و «مرآفتاب» را به همدیگر و هر دو این غارها را به «مردودر» مرتبط می‌گرداند.

    غار مردودر مرتفع‌ترین غار از مجموعه غارهای منطقه بیستون از شهرستان هرسین در استان کرمانشاه می‌باشد؛ در کشفیات باستان‌ شناسی و پژوهش‌های زمین‌ شناسی، ابزارهای مصنوع و متنوعی از دوران تاریخی موسوم به «موستری» و «زازی» به دست آمده است که این دوران تاریخی زیر دوره دوران پارینه‌ سنگی پسین بوده و چنین قدمتی خود نشان‌ دهنده ارزش تاریخی، ملی و فرهنگی غار مردودر و غارهای خواهرخوانده‌اش در بیستون و هرسین و کرمانشاه است.

    نمونه‌هایی از کشفیات و ابزارهای به دست آمده در غار مردودر عباتند از: سنگ مادر، ابزارهای خراشنده متقارب، کنگره‌ دار و دندانه‌ دار و همچنین ابزارهای روتوش کننده و ابزارهای سوراخ کننده که جدا از ارزش ذاتی‌ – تاریخی خود، یاری‌ رسان دیرینه‌ شناسی منطقه نیز هستند.

    مشاهده بیشتر

    غار مردودر کجاست؟

    غار مردودر در مجموعه تاریخی، باستانی و ثبت جهانی شده بیستون قرار دارد که یکی از مجموعه‌ها و موزه‌های تاریخی و پر ارزش در ایران و سرتاسر جهان است.

    مجموعه بیستون با تمام مکان‌ها، آثار و جاذبه‌های گردشگری خود در دامنه کوه بیستون، در جوار شهر کنونی بیستون و بر مسیر اصلی بزرگراه همدان به کرمانشاه واقع شده است، بنابراین دسترسی به این مجموعه‌ و میراث بی‌همتا به نسبت آسان است و در موقعیت به نسبت نزدیکی از بسیاری مراکز شهری و مراکز استانی در سرتاسر کشور قرار گرفته است.

    فاصله و زمان مورد نیاز برای رسیدن به مجموعه بیستون و بازدید از این جاذبه از برخی از مهم‌ترین نقاط شهری به شرح زیر است:

    • فاصله غار از شهر هرسین سی کیلومتر و سی دقیقه است. 
    • فاصله غار از شهر کرمانشاه سی‌ و پنج کیلومتر و سی‌ و پنج دقیقه است.
    • فاصله غار از شهر تهران چهارصد و شصت کیلومتر و شش ساعت است.  
    • فاصله غار از شهر همدان صد و پنجاه کیلومتر و دو ساعت و بیست دقیقه است.     

    غار مردودر مربوط به چه زمانی است؟

    غار مردودر در دامنه کوه بیستون و نزدیک به مجموعه میراث تاریخی آن قرار دارد و یکی از قدیمی‌ترین غارهای جهان است، یافته‌ها نشان از وجود زندگی انسانی در دوران پارینه سنگی در این منطقه دارد.

    دوران پارینه سنگی به دورانی گفته می‌شود که انسان‌ها برای نخستین‌ بار از ابزارهای سنگی برای شکار و دیگر کارها استفاده می‌کرده‌اند و زمان آن از ۴۰ هزار سال تا ۴۰۰ هزار سال پیش از امروز را شامل می‌شود که در دل خود به دوران پارینه سنگی پیشین، میانه و پسین تقسیم می‌شود.

    دوران پارینه سنگی به ترتیب بعد از دوران میان سنگی و نو سنگی واقع شده که روی هم دوران پیشا تاریخی را تشکیل می‌دهند و دوران پیشا تاریخی بعد از دوران نیا تاریخی و هر دو بعد از دوران تاریکی بوده‌اند.

    گالری تصاویر غار مردودر

    غار مردودر روی نقشه

    دیدگاه کاربران

    1 دیدگاه

    1. وهاره گفت:

      ۱۱ فرودین رفتم واقعا زیباست امیدوارم کسانی میرن کوهنوردی نایلون و پوست خوراکی هاشان تو طبیعت به او عزیزی رها نکنن

    ×