کاروانسرای قصر شیرین

کاروانسرای قصرشیرین

    درباره کاروانسرای قصر شیرین

    کاروانسرای قصر شیرین (شاه عباسی) در مرکز شهر و در نبش تقاطع دو خیابان شهدا و باغچه خرما واقع شده و مانند اکثر کاروان‌سراهای موجود در استان کرمانشاه و دیگر نقاط ایران، یادگاری از معماری در زمان صفویه است.

    این سازه به صورت تقریباً سالم به امروز رسیده است و به مکانی برای بازارچه شهری قصرشیرین تبدیل شده است بنابراین می‌توان گفت که دو جاذبه دیدنی شهر قصرشیرین، یعنی بازارچه شهری و کاروانسرای عباسی در یک جا مجتمع شده‌اند و از نظر گردشگری امتیاز بزرگی به حساب آمده، بازدید گردشگران، مسافران و شهروندان را ساده‌تر و پربارتر می‌نماید.

    بخش عمده و اصلی کارونسرای قصر شیرین مربوط به عصر صفوی بوده اما بخشی از آن نیز در دوره پهلوی اول ساخته و بنا بر نقشه اصلی منظم شده است.

    این بنا که در سال‌های اخیر و به دلیل آسیب‌های ناشی از جنگ، زلزله و عدم رعایت شهروندان، بارها ترمیم و مرمت شده است، امروزه به ثبت در فهرست آثار ملی رسیده و یکی از پربازدیدترین جاذبه‌های گردشگری شهری در شهرستان قصر شیرین است.

    کاروانسرای شاه عباسی در طول حیات خود و به دلیل قرارگیری در مسیر زائران عتبات عالیات، از رونق و اهمیت زیادی برخوردار بوده و در بسیاری از سفرنامه‌ها و متون تاریخی از آن یاد شده است.

    این سازه تاریخی در زمینی به وسعت سه ‌هزار و شش‌ صد متر و با طول و عرضی بیش از شصت متر ساخته شده است و چنان که ذکر شد در دوره پهلوی نیز حجره‌هایی به آن افزوده‌اند.

    در سال‌های نزدیک به امروز، کاربری این کاروانسرا تغییرات زیادی نموده و بعد از مرمت‌های اساسی و نهایی آن، در سال‌هایی تبدیل به سفره خانه سنتی، چایخانه سنتی، عکاس خانه و امروزه نیز به بازارچه شهری و محلی برای عرضه محصولات صنایع دستی، فرهنگی، سوغات محلی، نان و شیرینی‌های محلی تغییر کرده است.

    مصالح آن از خشت و آجر و ملات ساروج بوده، بخش‌های متنوعی از نظر معماری دارد؛ این بخش‌ها شامل ورودی طاق دار در ضلع جنوبی با دو صفحه و سکو در طرفین، هشتی گنبدی در ورودی، چهار ایوان با تاق موسوم به جناقی و اتاق‌هایی که در حیاط آن ساخته‌اند، می‌باشد.

    هر یک از این اتاق‌ها به یک ایوان باز می‌شوند و پشت اتاق‌ها نیز فضای اصطبل شکلی برای نگه داری چهارپایان ساخته‌اند.

    در راهروها نیز دالان‌ها، یک شبستان و چند حجره پیش بینی و اجرا شده‌اند که از زیباترین بخش‌های کاروانسرا بوده و با تاق‌های هلالی و رواق تزیین شده، کامل شده‌اند.

    مشاهده بیشتر

    کاروانسرای قصر شیرین کجاست؟

    کاروانسرای قصر شیرین در مرکز شهر قصر شیرین و در محل بازارچه شهری قرار دارد و دسترسی به آن به نسبت ساده بوده، فاصله و زمان مورد نیاز برای رفتن به این مکان، از نقاط مختلف دیگر به شرح زیر است:

    • فاصله پارک فلاحت قصر شیرین تا بازارچه سه کیلومتر و پنج دقیقه است.
    • فاصله پایانه مرزی خسروی تا بازارچه بیست کیلومتر و بیست دقیقه است.
    • فاصله پایانه مرزی پرویزخان تا بازارچه پنج‌ و نیم کیلومتر و ده دقیقه است.

    مکان های مهم نزدیک به کاروان سرای قصر شیرین

    شهرستان قصر شیرین یکی از مراکز تمدن ساسانیان در تاریخ باستان بوده، مناطق این شهرستان در کنار شهرستان سرپل‌ ذهاب دارای بسیاری از جاذبه‌های گردشگری تاریخی، مذهبی و طبیعی – تفریحی است. برخی از این مکان‌های گردشگری که نزدیک به بازارچه شهری قصر شیرین هستند عبارتند از:

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به کاروانسرای قصر شیرین

    بخشی از این کاروانسرا به موزه مردم شناسی و صنایع و پوشاک محلی اختصاص داده شده و انواع صنایع دستی و تاریخچه نمادینی از فرهنگ و پیشینه مردم این شهرستان را به نمایش می‌گذارد و لذت بازدید از این جاذبه تاریخی را دو چندان می‌کند.

    بازارچه و کاروانسرای عباسی در مجاورت یک بلوار و یک خیابان هستند و رفت و آمد با خودرو را ممکن کرده‌اند و از کوچه‌ها و محوطه بازی که در اطراف کاروانسرا وجود دارد می‌توان برای پارک خودرو استفاده کرد.

    از نخلستان‌ها نیز می‌توان در حین خرید از بازارچه بازدید نمود و در بلوار راه کربلا و دیگر خیابان‌های نزدیک نیز، هتل، رستوران، غذاخوری و اقامتگاه‌هایی هستند که همیشه به مسافران و گردشگران خدمات رفاهی ارائه می‌دهند.

    اقامتگاه های قصر شیرین

    گالری تصاویر کاروانسرای قصر شیرین

    کاروانسرای قصر شیرین روی نقشه

    ×