کانال آبرسانی

کانال آبرسانی

    درباره کانال آبرسانی

    کانال آبرسانی یا نهر شاه گدار قصرشیرین از جمله آثار تاریخی و بناهای مهندسی در عصر ساسانی است که در نزدیکی روستای سید ایاز آغاز شده و به طول نزدیک به پانزده کیلومتر به سمت مرز ایران با عراق امتداد می‌یابد.

    نهر شاه گدار به دستور خسروپرویز و در اواخر عصر ساسانیان ساخته شده که از نظر مهندسی و تکنیک به کار رفته در طراحی و ساخت آن یکی از بی‌همتاترین ابینه‌های باستانی است؛ ساز و کار عبور آب در نهر شاه گدار بر مبنای نیروی حاصل از اینرسی و ثقل خود آب بوده، آب رودخانه اروند (الوند یا حلوان) را از جنوب منطقه به شمال آن و با وجود اختلاف ارتفاع پانزده متری هدایت می‌کند.

    نهر شاه گدار از بلوک‌های سنگی و سنگ‌های موسوم به سنگ ماسه‌ای ساخته شده که رنگ آن‌ها خاکستری مایل به سبز است که زیبایی بصری خاصی دارد؛ عرض متوسط یا میانگین پهنای کانال حدود سه ‌و نیم متر است اما با توجه به بستر کانال و عوارض زمینی که کانال از آن عبور کرده است، در برخی قسمت‌ها عرض آن به چند متر می‌رسد؛ عمق بخش‌های باقیمانده به حدود یک متر می‌رسد و عرض دیواره‌های جانبی نهر هفتاد سانتی متر است.

    کانال آبرسانی ساسانی یا نهر شاه گدار در طول زمان و در مراحل تاریخی مختلف بازسازی شده و مورد بهره برداری کشاورزان و باغداران واقع شده است؛ یکی از مرمت‌های کلی و اساسی نهر شاه گدار به دوره پهلوی اول برمی‌گردد که تأثیر زیادی در آبرسانی به زمین‌های شهرستان قصرشیرین و حتی برخی از مناطق عراق داشته است.

    مشاهده بیشتر

    کانال آبرسانی کجاست؟

    کانال آبرسانی ساسانی یا نهر شاه گدار به دلیل درازا و مسیر متنوع آن از مناطق زیادی می‌گذرد اما روستای سید ایاز نزدیک‌ترین منطقه مسکونی به کانال و نزدیک به ابتدای آن است؛ بنابراین فاصله نقطه شروع نهر از برخی مناطق مهم به شرح زیر است:

    • فاصله شهر خسروی تا نهر شاه گدار سی کیلومتر و نیم ساعت است.
    • فاصله سرپل ذهاب تا نهر شاه گدار بیست کیلومتر و بیست دقیقه است.
    • فاصله قصرشیرین تا ابتدای نهر شاه گدار کم‌تر از ده کیلومتر و ده دقیقه است.
    • فاصله منطقه تفریحی ریجاب تا نهر شاه گدار پنجاه کیلومتر و پنجاه دقیقه است.

    مکان های مهم نزدیک به کانال آبرسانی

    منطقه نهر شاه گدار و شهرستان قصرشیرین در استان کرمانشاه از مراکز تمدن و از مجموعه‌های آثار باستانی در دوره ساسانیان هستند؛ بنابراین بسیاری از جاذبه‌های تاریخی و باستانی، به ویژه‌ آثار مربوط به دوره ساسانی در این شهرستان واقع شده‌اند. برخی از مکان‌ها و جاذبه‌های گردشگری در نزدیکی نهر شاه گدار به شرح زیر هستند:

    پیشنهاد کرمانشاه گشت در سفر به کانال آبرسانی

    مسیر بازدید از نهر شاه گدار یا کانال آبرسانی ساسانی از همان مسیر کاخ خسرو می‌گذرد و نرسیده به کاخ خسرو می‌توان به سمت روستای سیدایاز و نهر شاه گدار رفت.

    بخشی از نهر شاه گدار درست رو به‌ روی گمرک پرویزخان بوده و از این مسیر نیز می‌توان به بازدید از نهر رفت؛ جاده‌ای خاکی و محلی، با فاصله نزدیکی به موازات نهر شاه گدار موجود است که امکان بازدید با خودرو را ممکن می‌کند.

    ساخت کانال آبرسانی یکی از طرح‌های کشاورزی پیشرو در زمانه خسرو‌پرویز بوده و برای آبیاری زمین‌ها، مراتع و تأمین آب آشامیدنی مردم ساخته شده است. با این که در اذهان مردم بومی و در داستانی عامیانه، ساخت نهر شاه گدار ناشی از علاقه خسروپرویز به شیرین، همسر ارمنی او بوده است.

    اقامتگاه های قصر شیرین

    گالری تصاویر کانال آبرسانی

    کانال آبرسانی روی نقشه

    ×